Societat

aeroports

el prat

El Prat bat el seu rècord l’estiu més conflictiu

Al juliol l’aeroport de Barcelona va superar per primer cop en un mes els 5 milions de passatgers, quasi tants com a Madrid

La xifra confirma el negoci creixent de l’aviació

L’estiu més conflictiu al Prat serà el dels millors registres de passatgers. L’estiu en què diversos col·lectius de treballadors de l’aeroport de Barcelona s’han revoltat contra les precàries condicions laborals i salarials serà el de més trànsit i, per tant, el de més negoci. L’ens gestor dels aeroports de l’Estat, Aena, va fer públiques ahir les estadístiques sobre el trànsit de persones, avions i mercaderies per les seves instal·lacions en què destaquen poderosament les xifres de rècord de Barcelona, que per primera vegada en la seva història supera els 5 milions de passatgers en un mes.

I la notícia és doble, perquè els 5.041.652 persones que van enlairar-se del Prat o hi van aterrar el mes passat suposen que per primer cop, també, l’aeroport barceloní iguali en trànsit de viatgers l’Adolfo Suárez Madrid-Barajas, on el mes passat es van arribar a comptabilitzar 5.087.909 passatgers. L’un i l’altre queden separats per una xifra insignificant, 46.257 passatgers. On sí que s’imposa Barcelona a Madrid és en el creixement en termes percentuals; mentre que el Prat va créixer al juliol un 8,0%, l’increment de passatgers a Madrid va ser del 3,7%.

L’increment de Barcelona confirma vuit anys seguits de creixement del Prat, que a partir del 2010 va començar a remuntar el vol després que en els anys més durs de la crisi patís una davallada significativa del nombre de passatgers. L’ímpetu del turisme, la pujança del sector dels congressos i l’increment de noves destinacions amb origen o destinació a Barcelona han multiplicat el nombre d’usuaris del Prat. Com a exemple aquesta dada: els 5 milions d’aquest juliol suposen un increment del 100% amb relació als 2,5 milions de passatgers del mateix mes del 2004.

Els números del juliol quedaran superats pels d’aquest agost, ja que el vuitè mes de l’any acostuma a ser el de més moviment a l’aeroport barceloní. De moment, fins al 31 de juliol, per les instal·lacions del Prat, hi han passat un total de 27.139.449 passatgers, amb un increment del 8,4% amb relació als primers set mesos de l’any passat. Tot i l’espectacularitat de la dada dels 5 milions, el que no s’ha batut encara és el rècord d’operacions en un sol dia que es va assolir el 2 de juliol del 2007, l’any abans que esclatés la crisi econòmica, quan el Prat va tenir 1.102 operacions en un sol dia. Aquest juliol s’ha registrat una mitjana diària de 1.036 operacions, amb un total de 32.129, i un increment de gairebé el 4%.

Totes aquestes xifres a l’alça només fan que enfortir el negoci d’Aena, que alimenta el seu pressupost a través dels preus i les taxes que fan pagar a companyies i usuaris per utilitzar les seves instal·lacions. Els preus són públics i abracen totes les activitats que es duen a terme als aeroports des de l’ús de les pistes fins a la utilització dels braços articulats o fingers, la seguretat i l’aparcament d’aeronaus, entre d’altres. Durant el primer trimestre del 2016 Aena va incrementar els beneficis un 177%.

Una de les circumstàncies que la protesta d’Eulen ha posat damunt la taula és la doble direcció de les despeses i ingressos de l’ens gestor aeroportuari. Mentre que és una evidència que els ingressos continuen creixent, el concurs que va adjudicar el contracte de seguretat a Eulen es va fallar a favor de l’empresa que oferia una oferta més econòmica, amb una rebaixa del 2% amb relació al que va oferir Prosegur, responsable fins a l’any passat de la gestió dels filtres de seguretat.

És per aquest motiu que els treballadors d’Eulen van exigir la presència a la mesa de negociacions d’Aena, perquè més enllà de les qüestions laborals volien discutir un marc general en què la seva feina es desenvolupi en millors condicions.

LES XIFRES

17,2
per cent
és l’increment de passatgers registrats per l’aeroport de Girona al juliol.
196.227
passatgers van passar per l’aeroport de Reus durant el juliol, un 17,1% més.

Iluninon podria anunciar vaga demà

Els treballadors de seguretat de l’empresa Ilunion han llançat un últim desafiament a l’empresa per arribar a un acord en el conveni que estan negociant i, en cas contrari, demà, divendres, formalitzaran la convocatòria d’una vaga. Es tracta dels treballadors de seguretat que vigilen la terminal del Prat de Llobregat, controlen els accessos de les tripulacions a les zones d’embarcament i fan el control de l’escàner que revisa les maletes que han estat facturades.

Treballadors i empresa estan negociant des de finals de Sant Joan i la bona sintonia que hi havia en un principi sembla que s’ha trencat els últims dies. Els treballadors volen recuperar el poder adquisitiu que van perdre el 2012 quan se’ls va retallar a la meitat el plus que cobraven i que, en el cas dels nous contractes, ha deixat de pagar-se. Demanen també més contractacions per poder prestar un bon servei en l’accés de control de vehicles o en les patrulles que fan per la terminal i que moltes vegades realitzen en solitari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC