Societat

Municipal

Salt farà un nou reglament per regular les entitats

N’hi ha vora tres-centes de les quals es desconeix si continuen actives

Es farà per mitjà del ROM, que s’està revisant, en el qual es determinarà un procediment per donar-les de baixa d’ofici

L’Ajuntament de Salt inclourà en el nou reglament orgànic municipal (ROM) un protocol per donar de baixa entitats que estiguin inactives des de fa temps o de les quals no es pugui localitzar els representants. Existeix un registre municipal d’entitats, del qual formen part més de cinc-centes associacions de tot tipus. D’aquestes, però, només hi ha constància que estiguin actives vora 220, ja sigui perquè comuniquen les activitats que realitzen o perquè s’ha pogut contactar amb els responsables, que han certificat que són entitats vives. D’aquestes actives, n’hi ha diverses que no estan al dia perquè han d’actualitzar els òrgans de direcció, que s’han de renovar cada quatre anys. La resta, cap a tres-centes, són ara mateix en una mena de llims, perquè el consistori no ha trobat la manera de comunicar-se amb els responsables. Entre les més de cinc-centes entitats registrades, n’hi ha de caràcter social (associacions d’estrangers, d’activitats com la donació de sang, de suport a persones amb necessitats especials...), de religioses, de caràcter recreatiu, polítiques, gent gran, esportives, empresarials, culturals, comunitàries (associacions de veïns) i educatives. La regidora de Cultura (àrea que gestiona el registre d’entitats), Eva Rigau, veu com una necessitat actualitzar el registre: “Per fer-ho, però, necessitem un procediment, perquè actualment no existeix, i no podem donar de baixa entitats que ja no funcionen o que estan desaparegudes.” Tot i que cal acabar de determinar el procediment, en principi passaria per exigir-los que comuniquin els canvis en els òrgans directius que periòdicament han de realitzar, enviar-los requeriments en cas que no ho compleixin, anunciar a la premsa la baixa si no se’ls localitza ni es posen al dia i, finalment, donar-los definitivament de baixa del registre d’entitats de Salt.

Registre d’altes

Una de les casuístiques és que hi ha una alta mobilitat de la població de Salt i que una part important de les entitats són molt personalistes: “Hi ha moltes entitats de persones nouvingudes de les quals es cuidava una sola persona, que se n’ha anat de Salt, i ningú no ha pres el relleu”, explica la regidora, que hi afegeix que, d’altra banda, “d’altres entitats de nouvinguts són molt actives”.

Actualment, a les entitats que s’inscriuen se’ls fa emplenar un imprès al qual han d’adjuntar els estatuts, l’acta de constitució de l’entitat i la junta directiva, la resolució del registre d’entitats del departament de Justícia, el NIF de l’entitat i un qüestionari sobre les característiques de l’entitat. Durant la festa major s’envien correus electrònics a totes les entitats proposant-los que passin les activitats que volen organitzar per la festa.

Per a la redacció d’un protocol per donar de baixa entitats inactives s’aprofitarà la modificació del ROM que s’ha encetat per actualitzar-lo —data del 1999–. Fa dos mesos el ple va aprovar una moció de Canviem Salt per modificar-lo amb l’objectiu de millorar la participació ciutadana.

500
entitats
hi ha, aproximadament, al registre d’entitats de Salt, vora 300 de les quals es desconeix si estan actives.

LA FRASE

Actualment no podem donar de baixa entitats del registre perquè no hi ha cap procediment escrit
Eva Rigau
regidora de cultura i esports


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres

Dotze serveis municipals ja han fet el trasllat temporal a la FACT

TERRASSA

Augmenten les peticions voluntàries per ser atesos a Support-Girona

girona
societat

L’erosió d’un barranc genera esquerdes a edificis de Salàs de Pallars

SALÀS DE PALLARS
Moda

Creixen els compradors del Regne Unit que venen a la Barcelona Bridal Fashion Week

Barcelona

Iniciativa pionera de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

la vall de bianya
PATRIMONI

El festival de recreació històrica Tàrraco Viva es dedicarà enguany al Mediterrani

Tarragona

Roses i Castelló celebren les dessalinitzadores

roses / castelló d’empúries