Societat

Solidaritat en el caos

Els veïns de Nou Barris i de la Meridiana van repartir aigua, galetes i entrepans als ocupants dels vehicles atrapats dijous a les sortides de Barcelona

Adrià Milà va fer de taxi solidari tota la tarda i a la nit es va afegir a distribuir beguda i menjar

Una parella de 64 i 75anys va haver d’arribar a casa, al barri Gòtic, en un cotxe de la Guàrdia Urbana

Aigua, galetes, patates i fins i tot entrepans van fer una mica més passables, si hi havia alguna manera de fer-ho, les hores i hores d’espera en els col·lapses viaris per sortir de Barcelona de dijous al vespre, a la nit i a la matinada. A la Meridiana, a la Gran Via i a la ronda de Dalt. Els vehicles havien quedat atrapats pels controls policials després de la mort de tretze persones i un centenar de ferits per l’atropellament terrorista a les Rambles de Barcelona. I els veïns dels barris més propers, sense cap organització prèvia, van decidir sortir i dur-los beure i menjar. Uns havien vist per les xarxes socials peticions gairebé d’auxili davant la desesperació de no poder avançar. D’altres van sentir trucades en directe a programes de ràdio. “És admirable el que va fer aquella gent. A quarts de sis del matí encara estaven al peu del canó”, explica David Ràfols, un gironí que amb la seva família es va passar deu hores a la ronda de Dalt.

Ràfols tornava de viatge als Estats Units amb la dona i la filla. Tenien el cotxe aparcat a prop de l’estació de Sants i van quedar col·lapsats a la ronda. La van agafar a les set de la tarda i cap a les sis de la matinada arribaven al control dels Mossos on s’acabava l’embut. “Entenc que eren mesures de seguretat –diu–, però ens podien haver desviat o avisat. 10 hores és una barbaritat!”. Enmig de la desesperació va començar a aparèixer una bicicleta amb bidons d’aigua, una moto amb aigua i alguna cosa per picar, i en alguns punts fins i tot els veïns van muntar taules amb avituallament. Com a les curses, per entendre’ns.

Un dels mobilitzats era l’Adrià Milà, un taxista de 23 anys. Viu a Nou Barris i després d’estar hores traslladant gratuïtament amb el seu vehicle persones que buscaven com sortir de la plaça de Catalunya i el recinte acordonat, es va incorporar amb un amic a repartir aigua a la zona de la Via Júlia. “Érem molta gent del barri intentant alleujar l’espera a la gent dels cotxes”, recordava ahir Milà encara amb la veu mig entretallada. I és que té mil anècdotes per explicar: com ara que van anar a un bar a buscar aigua per repartir i no els la van voler cobrar.

Fa de taxista des del gener. El seu pare també ho és. Dijous feia festa, però va agafar el taxi i va anar al centre per traslladar les persones que ho necessitessin. “El primer que va pujar al taxi va ser un noi molt nerviós que em va dir: “Porta’m on sigui. Lluny d’aquí.” Havia vist l’atropellament, els morts i els ferits. També va portar una família mexicana amb criatures a Sants perquè anaven cap a Castelldefels. El servei solidari era gratuït, però li van voler donar 30 euros per la benzina. “Els vaig dir que no i quan van baixar me’ls van deixar a dins del taxi”, explica Milà. Ahir estava destrossat, però satisfet. “Gràcies a la meva feina vaig poder ajudar la gent. Si no, potser m’hauria hagut de quedar impotent a casa”, manifestava.

Fins a les quatre de la matinada, quan encara les vies de sortida de la ciutat estaven col·lapsades, a la zona desallotjada del centre de Barcelona s’hi vivia una tranquil·litat tensa. Només policia, equips d’emergències sanitaris, la Creu Roja i periodistes acreditats procedents de tot el món. De tant en tant riuades de turistes acompanyats per policies als hotels. Cap a les dues, la imatge més buscada per les càmeres de guàrdia: els Mossos es van endur coberta amb una lona la furgoneta de l’atemptat. Més o menys a la mateixa hora arribaven a casa, a prop de la plaça de Sant Jaume, l’Assumpció i en Joaquim, una parella de 64 i 75 anys acompanyats per un cotxe de la Guàrdia Urbana. Tornaven de vacances de Lleó i es van trobar que no podien entrar al Gòtic. Es van haver d’esperar que els acompanyessin. Durant l’espera asseguts en un banc de Gran Via - passeig de Gràcia, els van fer companyia una dona i la seva filla que havien sortit per ajudar qui les necessités. “Vam creuar la ciutat com si fos una fortalesa –recordava ahir l’Assumpció– i per passar els controls els agents deien una mena de contrasenya”.

17
persones
van dormir dijous en hotels o al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) perquè no podien arribar a casa o als hotels. Eren testimonis o víctimes de l’atemptat procedents de França, els Estats Units, l’Uruguai i Bèlgica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS