Societat

aeroports

conflicte al prat

El mediador de la vaga d’Eulen assegura que buscarà “limitar el dany”

Marcos Peña avança que la seva resolució no deixarà ningú “content” però buscarà conciliar els interessos de les parts

Els treballadors es mostren disposats a col·laborar amb Peña malgrat que consideren “il·legal” el laude i l’empresa diu que l’acatarà

El mediador proposat pel govern espanyol per arbitrar en el conflicte d’Eulen a l’aeroport del Prat, Marcos Peña, ha reconegut que “ningú quedarà content” amb el seu laude però ha donat a entendre que no serà traumàtic per a cap de les parts.

“Sabent que ningú quedarà content, el que cal fer és limitar el dany i millorar la prestació del servei, la qualitat del treball i la salut dels treballadors, així com la capacitació dels mateixos”, ha apuntat en declaracions als mitjans després de la seva primera reunió amb els representants dels treballadors, aquest dimecres a l’aeroport del Prat.

En aquest sentit, ha avançat que el seu objectiu és “conciliar interessos”, no “donar la raó a ningú”, ja que “cap treballador va a la vaga per caprici” ni “cap empresa és dolenta per naturalesa”.

Ha explicat que el seu paper passa per “escoltar i entendre” les dues parts en conflicte. La seva intenció és “que tot quedi ordenat i, sense satisfer del tot, ajudi a resoldre el conflicte tenint en compte que no només afecta al Prat”. I és que segons ell, el conflicte laboral al Prat no és singular sinó que “tots els grans aeroports tenen conflictes similars”.

A més, ha recordat que en aquest conflicte també hi ha una tercera part afectada, els passatgers, als quals s’ha de garantir la seva comoditat i seguretat.

Sobre els terminis per presentar el laude, el mediador ha explicat que la seva previsió és entregar-lo a empresa i treballadors dimecres que ve, un dia abans del límit establert, perquè les parts l’estudiïn, si bé ha recalcat que el dictamen serà de compliment obligat. Durant aquesta setmana preveu continuar trobant-se amb els treballadors, l’empresa i també amb responsables d’Aena i del departament de Treball.

Bona disposició del mediador

De la seva banda, l’assessor del comitè de vaga d’Eulen, Juan Carlos Jiménez, ha comentat que “la reunió ha anat bé” i que el mediador ha estat “afable”. “Ens ha escoltat i ens ha entès”, ha indicat.

“Li hem explicat els motius que ens han dut a la vaga i ha entès que no es tracta només d’una reivindicació econòmica”, ha afegit.

El comitè de vaga ha insistit que no reconeixen el laude i considere aquest procés il·legal”.

No obstant això, ha posat en valor la bona predisposició de Peña a escoltar les demandes dels treballadors. “Encara que no reconeguem el laude, estem disposats a asseure’ns amb qui faci falta”, ha destacat. De fet, Giménez ha apuntat que de totes maneres els treballadors votaran el resultat del laude i, si l’accepten, “el conflicte es donarà per acabat”.

També ha anunciat que diumenge els treballadors es reuniran en assemblea per decidir les accions a seguir davant l’acomiadament d’almenys dos treballadors durant la vaga.

Eulen acatarà la resolució

L’empresa s’ha compromès aquest dimecres a “acatar” la decisió que prengui Marcos Peña en el seu laude d’obligat compliment, sigui quin sigui el seu contingut.

Un representant de l’empresa, que no ha volgut donar el seu nom davant els mitjans de comunicació, ha explicat després de reunir-se amb Peña que els ha “demanat informació de tot el que ha ocorregut” per poder argumentar la seva decisió sobre la vaga indefinida dels treballadors dels controls de seguretat de l’aeroport, que es va suspendre després dels atemptats a Barcelona i Cambrils.

El portaveu ha dit que no “ni optimistes ni pessimistes” amb el resultat del dictamen de Peña, sinó que es limitaran a assumir-lo com ja van fer abans amb la proposta de la mediació de la Generalitat.

El contingut del laude podria incloure la retirada de les sancions que l’empresa ha imposat a alguns dels seus treballadors “per incomplir els serveis mínims”, tal com establia la proposta del Departament de Treball.

El representant d’Eulen no ha precisat quants treballadors estarien afectats per aquestes sancions, que no ha confirmat ni desmentit que puguin ser acomiadaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia