Societat

Habitatge

L’antiga escola d’Ullastrell es transforma en pisos per a joves

El consistori vol facilitar l’accés a l’habitatge als joves del poble d’entre 19 i 30 anys

El contracte serà de com a màxim cinc anys a 400 euros el mes

A final de setembre es publicaran les llistes d’admesos

Quan fa dos anys Ullastrell va estrenar l’escola Serralavella, va tancar les antigues dependències on sempre havien estudiat els infants del poble. Des d’aquell precís moment, l’Ajuntament va començar a pensar què s’havia de fer amb l’antic edifici de tres plantes situat a l’entrada del municipi. L’actual equip de govern, d’ERC, tenia clar que, “es fes el que es fes, el projecte de l’antiga escola s’havia de sostenir econòmicament”, explica el primer tinent d’alcalde, Jaume Puig.

La idea inicial era fer pisos per a gent gran a la tercera planta de l’escola, que té entrada directa des del carrer. D’aquesta manera, explica Puig, oferien opcions al col·lectiu de gent gran del poble que viu sol en cases que sovint no estan adaptades a les seves necessitats perquè són estretes, amb moltes escales i tenen més metres del que necessiten els avis. Un cop fets els tres primers habitatges, el consistori va organitzar visites entre la gent gran perquè valoressin la possibilitat d’aspirar a un dels pisos. L’Ajuntament posava un requisit: si anaven a viure a l’antiga escola, havien de llogar el seu primer habitatge. Segons Puig, tots els avis i àvies que els van anar a veure es van mostrar atrets pel projecte, però a l’hora de la veritat cap es va apuntar per demanar un pis. El primer tinent d’alcalde explica que a alguns els feia recança deixar la casa on han viscut sempre, altres no veien clar llogar-la i alguns no sabien com desprendre’s de moltes de les coses acumulades al llarg de la vida.

Veient que el projecte inicial no prosperava i amb els pisos ja fets, l’Ajuntament va canviar el col·lectiu al qual anaven dirigits els pisos. Les noves bases d’adjudicació dels tres habitatges se centraven en els joves d’entre 19 i 30 anys, amb l’objectiu de facilitar l’emancipació d’aquest col·lectiu. La nova fórmula, que va ser aprovada per unanimitat en el ple de l’11 de juliol, estableix alguns requisits. Per accedir a un d’aquests pisos per a un lloguer d’un màxim de cinc anys, n’ha de fer com a mínim tres que el sol·licitant estigui empadronat i residint a Ullastrell, no pot ser propietari de cap altre immoble, no pot tenir deutes amb l’administració i els ingressos no poden superar els 24.026,40 euros en el cas de les parelles. Finalment, com que són pisos de 60 m², una única habitació i estan pensats per facilitar l’emancipació dels joves, no hi poden viure més de dues persones.

Al primer tinent d’alcalde el paren joves del poble pel carrer preguntant quan es podrien sol·licitar els habitatges, interessats per aquests lloguers de pisos de 400 euros al mes, amb calefacció i manteniment inclosos.

El pressupost per fer els tres pisos ha estat de 70.000 euros i es van construir amb un pla d’ocupació en què van treballar durant sis mesos un jove, una persona de més de 45 anys a l’atur i una empresa local.

El consistori preveu que serà un èxit i que hi haurà més demanda que oferta, per això ja planeja fer tres pisos més a la segona planta de l’antiga escola d’Ullastrell.

LA XIFRA

3
és el nombre de pisos
que ja s’han fet a l’antiga escola i es preveu fer-ne tres més.

Més activitat a l’edifici

A banda dels pisos per a joves que ja estan construïts, a la primera planta de l’antiga escola s’hi ha instal·lat l’empresa Manteniment i Maquinària (MiM), dedicada a tenir cura de les màquines en l’àmbit estatal. El primer tinent d’alcalde, Jaume Puig, explica que aquesta empresa, a banda de pagar el lloguer, també abona els impostos al poble.

A la segona i tercera planta, al costat d’on hi ha els pisos fets i on properament se’n construiran de nous, hi ha un viver per a empreses i una sala polivalent. De manera que, de mica en mica, l’edifici recuperarà la vida que va perdre quan el van deixar els infants que hi feien classes.

A més a més, a l’edifici annex de l’antiga escola s’ha habilitat un lloc per hostatjar deu persones, que té el nom de Jordi Sans, pensat per als pelegrins que fan el camí de Sant Jaume al pas per Barcelona, Sant Cugat, Ullastrell i Montserrat. També en aquest mateix edifici annex s’ha reservat un espai per als joves del poble i encara hi ha una sala més que cedeixen a l’esplai d’Ullastrell on fan, per exemple, el casal d’estiu. L’antic gimnàs també ha recuperat l’activitat com a sala polivalent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra