Societat

Habitatge

El govern avala el lloguer d’habitacions en pisos privats

L’executiu aprova l’informe de la Comissió Interdepartamental per al Desenvolupament de l’Economia Col·laborativa

Un codi de bones pràctiques vetllarà per evitar la competència deslleial

La patronal catalana dels apartaments turístics Apartur i la plataforma Airbnb veuen molt positiva la regulació del lloguer d’habitacions per a turistes dins l’habitatge principal, l’anomenat home sharing o llar compartida, que es legalitzarà en el nou decret de turisme que s’aprovarà a finals d’octubre. Ahir el govern va aprovar l’informe elaborat per la Comissió Interdepartamental per al Desenvolupament de l’Economia Col·laborativa, el primer pas per abordar l’encaix d’aquestes noves realitats empresarials i socials sorgides per la irrupció de la tecnologia digital i les plataformes tecnològiques. Aquest informe dona llum verd a aquesta opció de lloguer turístic i a d’altres, i proposa un marc i un codi de bones pràctiques per a altres opcions d’economia col·laborativa, com la del transport compartit.

Aquesta nova fórmula de lloguer turístic, home sharing, inèdita fins ara a casa nostra, està molt pensada perquè les famílies puguin tenir ingressos extres llogant espais de casa seva i és una modalitat diferent del lloguer d’habitatges d’ús turístic (HUT). Ahir Airbnb va celebrar “que la Generalitat reconegui els beneficis de l’economia col·laborativa” i va assegurar que l’informe aprovat “assenta les bases per a una regulació moderna i justa en matèria de llars compartides”.

Però l’informe i, en concret, la regulació d’aquesta nova oferta turística no agraden a la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya, que creu que “posarà en perill la qualitat i l’excel·lència turística del país i agreujarà la convivència veïnal”. “Ens preocupa que les noves mesures previstes en el decret de turisme, en lloc d’ajudar a solucionar els problemes de convivència que hem viscut aquest darrer any, especialment destacats a la ciutat de Barcelona, contribueixin a agreujar-los”, han dit els hotelers a través d’un comunicat. L’entitat ha remarcat que no es poden regular aquelles propostes que són “il·legalitzables i incontrolables”, ja que, segons diuen, perjudicarien el conjunt socioeconòmic de la ciutat, amb afectacions a l’estat del benestar: propiciarien la degradació del mercat i de les garanties laborals, així com un alt nivell de frau fiscal i d’economia submergida, i afavoririen la competència deslleial.

El president d’Apartur, Enrique Alcántara, recorda que “aquesta activitat ja existeix” i que amb la regulació “se n’assegurarà la qualitat i es delimitarà en quines zones es pot fer i en quines no”. “Com més regulació, més bona qualitat es donarà”, subratlla. Airbnb manté que, l’any passat, prop de 7.400 famílies catalanes van compartir una o més habitacions a la seva residència habitual.

Alcántara assegura que el lloguer d’habitacions “no és competència per al lloguer de pisos turístics”, perquè, entre altres coses, “el lloguer d’habitacions va dirigit a persones que viatgen soles i, en canvi, als pisos turístics venen sobretot famílies”. Tampoc seria competència directa per als hotels, que ofereixen uns serveis molt diferents dels que pot oferir una família.

Allotjaments singulars

L’informe es mostra a favor que el decret de turisme legalitzi l’allotjament turístic del que s’anomenen “llocs singulars”, indrets o instal·lacions on es pot pernoctar tot i no ser un habitatge, i que els ajuntaments regularan.

De l’informe aprovat ahir, és important el fet que promou l’aprovació d’un codi de bones pràctiques. S’aposta per ser més exigent amb la contribució fiscal, s’insta a prohibir la comercialització d’oferta il·legal, i s’obliga a fer constar el número del Registre de Turisme de Catalunya (RTC) en la publicitat de cada allotjament, entre altres coses. El futur decret de turisme crearà un marc específic i propi per al turisme pel que fa a procediments sancionadors amb l’objectiu de “guanyar efectivitat”.

LES FRASES

Nosaltres volem que es reguli el ‘home sharing’ perquè en millori la qualitat
Enrique Alcántara
president d’Apartur
La Generalitat assenta les bases per a una regulació moderna i justa en matèria de llars compartides
airbnb

El govern proposa estudiar la idea del taxi compartit

Compatir un vehicle com a bé ociós (carsharing), compartir un trajecte o desplaçament en el transport de persones (carpooling o ridesharing) i compartir un trajecte o desplaçament en el transport de mercaderies són pràctiques que s’han d’emmarcar en l’economia col·laborativa, segons l’informe elaborat per la Comissió Interdepartamental per al Desenvolupament de l’Economia Col·laborativa que va aprovar ahir el govern. El document recorda que el transport de persones dissenyat específicament per a l’ús de tercers és una activitat professionalitzada i integrada en el sistema de transport públic i, per tant, subjecta a regulació. Descarta de ple, doncs, que Uber sigui economia col·laborativa. En aquest sentit, però, l’informe proposa millores al sector del taxi com ara “una revisió de la normativa per tal d’incorporar les millores que propicien les plataformes tecnològiques en aquest servei públic”, que “el sector estudiï incloure el mecanisme del taxi compartit”, “un sistema tarifari més senzill i transparent” i “fer extensiu l’ús d’aplicacions tecnològiques basades en la geolocalització”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós