Societat

Setge al procés sobiranista

El TSJC admet a tràmit les dues querelles de la fiscalia

Les dues magistrades instructores seran les encarregades de decidir si acorden les mesures cautelars demanades pel ministeri públic

La Sala d’Admissió de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit aquest divendres a la tarda les dues querelles presentades per la Fiscalia Superior de Catalunya contra tots els membres del Govern i cinc dels set membres de la Mesa del Parlament per la convocatòria del referèndum independentista de l’1-O. A més, ha decidit acumular cadascuna de les dues querelles a dos procediments ja oberts. Així, la nova querella contra part de la Mesa s’unirà a la que ja s’està instruint contra els mateixos membres de la Mesa, i la querella contra el Govern s’unirà a l’oberta contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, per la licitació de la compra d’urnes.

L’alt tribunal ha rebut aquest divendres al migdia les dues querelles, ja que és l’òrgan encarregat de jutjar els diputats del Parlament i els membres del Consell Executiu, que són aforats. Les querelles han estat registrades i repartides, seguint el torn establert, als seus respectius ponents i han estat debatudes a la denominada Sala d’Admissions, tal com exigeix el procediment, aquesta mateixa tarda, entre les 17 i les 19.15 hores, amb una celeritat poc habitual.

La querella dirigida contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per desobediència, prevaricació i malversació de fons públics també va dirigida contra Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet. El magistrat Carlos Ramos ha actuat com a ponent davant la Sala d’Admissió i aquesta ha acordat acumular-la a la ja oberta contra Forcadell, Simó, Barrufet, Nuet i Lluís Corominas, exvicepresident de la Mesa i actual president de JxSí per l’admissió a tràmit de la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent i de les resolucions sobre el referèndum del debat de política general, el juliol i l’octubre del 2016, respectivament. La instrucció d’aquests fets ja estava força avançada per part de la magistrada Maria Eugènia Alegret, ja que fins i tot els investigats havien declarat davant d’ella, però ara s’endarrerirà per incloure els nous fets.

L’altra querella està dirigida contra tot el Consell Executiu, format pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident Junqueras i els 11 consellers, també pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics. En aquest cas, el magistrat José Francisco Valls ha actuat com a ponent a la Sala d’Admissió. De la mateixa manera que l’anterior, la querella s’acumularà a l’oberta el mes de juny per la magistrada Mercedes Armas contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i l’exsecretari general de Governació, Francesc Esteve, per la publicació de la licitació de la compra d’urnes. En aquest cas, la instrucció no estava gaire avançada.

Les notificacions dels acords de la sala es notificaran en els propers dies hàbils, o sigui, a partir de dimarts que ve. La instructora de la querella contra Borràs, Puigdemont i la resta del Govern haurà de decidir si acorda alguna de les mesures cautelars sol·licitades pel ministeri públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Sabadell multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer amb la nova ordenança

Sabadell
Societat

Tarragona estudiarà si cal reforç dels mossos pel dispositiu de la Fira d’Abril

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona