Societat

opinió

Des d’avui, un nou dret social: la renda garantida de ciutadania

“Sempre he defensat que la realitat nacional i la realitat social han d’anar juntes”

En aquestes setmanes on molts titulars i articles dels mitjans de comunicació reflecteixen la imatge (interpretada) de la realitat nacional o el debat de com avança el país cap a una sobirania plena, com a consellera vull visualitzar la realitat social, el dia a dia.

Sempre he defensat que la realitat nacional i la realitat social han d’anar juntes. Millor dit, només s’entén progressar en la sobirania nacional perquè necessitem progressar en la realitat social. Necessitem les eines perquè cada persona de Catalunya pugui viure, sentir-se i ser millor.

Ara mateix la desigualtat és una de les realitats més crues que la crisi econòmica ens ha deixat en els últims anys. De fet, la destrucció i la precarització de molts llocs de treball ha comportat un estroncament de molts projectes de vida. Ara mateix, Catalunya té una societat amb massa persones que estan empobrides; per tant, tenim el diagnòstic i hem de donar-li prioritat.

És innegable que les persones, totes, necessitem uns mínims per viure amb dignitat. I és per aquest motiu que hem de fer tot el possible per revertir la situació d’aquelles famílies més desafavorides i per garantir la igualtat d’oportunitats per a tothom.

Des de l’inici de la legislatura hem demostrat el nostre compromís ferm amb les polítiques d’atenció a les persones i ens hem centrat en aquelles línies d’acció que tenen com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones i en especial les d’aquelles que estan en situació de risc. 

Així, el passat 15 de maig vam poder signar l’acord per a una renda garantida de ciutadania entre el govern i els representants de la iniciativa legislativa popular (ILP), gràcies a l’esforç i a la voluntat compartida de totes les parts i en especial de la fermesa de les signatures i la tenacitat de moltes persones, i el 12 de juliol passat es va aprovar al Parlament la llei de la renda garantida de ciutadania amb el vot a favor de tots els grups parlamentaris. Aquesta llei ens permet fer néixer un nou gran dret social i establir un canvi de paradigma en el sistema de protecció social per abandonar l’assistencialisme i passar a ser un instrument d’apoderament individual. Un dels principals objectius de la renda garantida de ciutadania és que la persona dugui a terme un procés de desenvolupament personal i enriquiment de les seves competències per participar activament de la societat. I és per aquest motiu que creiem en el dret a la renda i en el dret al treball, perquè la millor política social contra l’exclusió social és proporcionar eines que impulsin alhora la inclusió laboral.

Des de l’aprovació de la llei he tingut l’oportunitat de debatre-la amb professionals del sector, agents econòmics, socials i del tercer sector (el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, Pimec, sindicats i la Taula del Tercer Sector Social), escoltar la seva opinió, compatir i resoldre dubtes sobre la seva implementació.

A partir d’avui, dia en què la renda garantida de ciutadania entra en funcionament, se’ns planteja un repte importantíssim. Som conscients de les dificultats que ens podem trobar i per aquest motiu treballem intensament perquè la implementació de la llei sigui un èxit: estem oferint la màxima informació i formació als treballadors públics, ampliem l’horari d’obertura de les oficines, hem ideat un sistema de cita prèvia –al qual s’accedeix via web i a través d’un telèfon gratuït–, perquè les persones que compleixin els requisits sàpiguen a quina oficina han d’anar a tramitar la seva sol·licitud i hem creat el programa informàtic per a la gestió de la Renda Garantida. A més, contractarem 400 persones per dur a terme les tasques associades a la difusió i la gestió d’aquesta prestació. En data d’avui, ja s’han incorporat 237 persones per reforçar la part informativa. La relació i la coordinació amb el món local, en especial durant la implementació, és i serà clau, per això estem reforçant el personal administratiu dels serveis socials dels municipis per complementar la cobertura de necessitats.

En definitiva, la renda garantida de ciutadania és una oportunitat per lluitar contra l’exclusió social que pateixen moltes persones, però també per assentar les bases socials de la República que estem construint.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona