Societat

Pobresa

Nova prestació

Els primers de la renda garantida

Rafael Ruiz, que va començar ahir els tràmits per cobrar la nova prestació, confia trobar un lloc millor per viure que l’habitació on és ara

Les oficines del SOC tenen més de 3.000 cites programades

El telèfon gratuït perinformar-se ha rebut 9.200 trucades en una setmana, i el web, 18.000 visites

optimista de mena, Rafael Ruiz, un home de 60 anys que en fa sis que no té feina, va ser ahir un dels primers a tramitar la nova renda garantida de ciutadania (RGC). Havia trucat el primer dia que el telèfon gratuït d’informació (900 400 012) es va posar en marxa i li van donar hora a l’oficina del SOC del carrer Sepúlveda, a Barcelona. La seva intenció és prejubilar-se, però encara no ho pot fer. Per tant, va tirant amb els 430 euros del subsidi per a més grans de 55 anys. Treballava en una cadena de botigues de discos que va tancar. “Em vaig quedar sense feina en una edat molt complicada. Ja estàs assenyalat amb una rodona...”, explica. Va esgotar l’atur, va passar al subsidi i ara veu “collonut” que la renda garantida li asseguri una mica més d’ingressos al mes. “Per a molta gent segur que no és res, però quan estàs en una situació com la meva, 100 euros més són importants”, repetia als periodistes.

Hi ha unes 3.300 persones que ja tenen cita prèvia per començar a tramitar la renda garantida, que significarà d’entrada entre 564 i 1.062 euros al mes, segons els membres de la família. S’aplicarà una millora gradual de la quantitat, que s’ha pactat amb la comissió promotora de la ILP, perquè l’any 2020 s’assoleixi el 100% de la renda de suficiència de Catalunya (IRSC). Llavors oscil·larà entre 664 i 1.208 euros mensuals. Una part de 150 euros de la prestació estan vinculats a seguir un pla laboral per a les persones que encara es poden reincorporar a un lloc de treball. “La intenció és que serveixi perquè puguin tornar a treballar”, va insistir ahir la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que va visitar el SOC de Sepúlveda per veure com anava el dia de l’estrena.

Rafael Ruiz haurà de tornar al SOC a portar alguna documentació que encara li faltava ahir. “Cobro 430 euros, vaig d’habitació en habitació, tinc l’ajuda d’alguns amics i guardo la documentació dels anys que vaig treballar. No tinc res a amagar”, assegurava. “I vull que digueu que m’han atès més que bé”, deia als periodistes a la sortida de l’Oficina de Treball. Com a pla de futur més immediat: confia que podrà anar a viure a un lloc millor que on és ara.

Web i telèfon per informar-se

“La renda garantida és un nou dret social que ha de reduir les desigualtats a Catalunya”, va insistir ahir Bassa. Entre el 7 de setembre, quan es van posar en marxa, i ahir, el web rendagarantida.gencat.cat havia tingut més de 18.000 visites i el telèfon gratuït 900 400 012 havia rebut més de 9.200 trucades. La consellera de Treball i Afers Socials va explicar que 3.000 persones ja tenen cita per a una Oficina de Treball i 232 a les Oficines d’Atenció Ciutadana o d’Afers Socials. Per a les 28.000 que cobren la renda mínima d’inserció (RMI) el canvi serà automàtic .

Els promotors de la ILP de la renda garantida van fer ahir una celebració al Museu d’Història de Barcelona. Ells van ser els que fa quatre anys van presentar la proposta al Parlament avalats amb 120.000 firmes . “És un triomf de la gent”, resumeix Diosdado Toledano, un dels impulsors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Mascort descarta refer el decret de piscines tot i el rebuig de l’oposició

barcelona
medi ambient

La Paeria avança la campanya de control de mosquits a Lleida

LLEIDA
municipal

Reus distingeix Carme Saldaña i la Confraria Jesús de l’Amargura

REUS
medi ambient

Solsona consumeix massa aigua i també tanca dutxes esportives

SOLSONA
EDUCACIÓ

Projecte innovador europeu amb l’escola Carme Auguet i la UdG

girona
medi ambient

Neixen quatre noves gaseles dorcas al Zoo de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Ciutat Vella inicia un canvi de contenidors per augmentar la capacitat de selecció de paper i plàstic

BARCELONA
Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA