Societat

L’atur de molt llarga durada cau un 26% en dos anys a Barcelona

Un 85% de les quasi 19.000 persones que pateixen aquesta cronificació de la falta d’ocupació tenen més de 45 anys

Dels 1.718 inscrits en el pla de xoc municipal per a gent amb més de dos anys a l’atur, 400 han trobat feina

Després de treballar tota la vida d’administratiu, Jordi Cerrada va quedar sense feina el 2013, amb 55 anys. L’any passat, es va apuntar al pla de xoc que l’Ajuntament de Barcelona va activar a través de l’agència municipal Barcelona Activa per reinserir al mercat laboral aturats de molt llarga durada, és a dir, els que fa més de dos anys que estan a l’atur, un col·lectiu que en dos anys s’ha reduït a Barcelona en un 26%. Segons les dades facilitades ahir pel consistori, el juny del 2015 hi havia 25.288 persones a la ciutat en aquesta situació, i el juny passat la xifra s’havia reduït fins a 18.779. Són 6.509 menys, entre les quals, Cerrada, que explica que al mes de maig va aconseguir un contracte de tres mesos com a administratiu en una petita empresa que, ara, amb 60 anys acabats de complir, li n’ha fet un d’indefinit.

“No sé si sense apuntar-me al pla hauria trobat feina, però sí que de tot el que he fet a Barcelona Activa n’he tret alguna cosa. Ara, quan entres has de tenir clar que no t’ofereixen feina, t’ofereixen eines.” Les eines inclouen assessorament personalitzat i formació laboral, de la qual fins ara s’han ofert 140 cursos en àmbits com ara atenció social, administració i gestió, instal·lació i manteniment o informàtica i comunicació. Al pla de xoc municipal, previst des del mandat passat però que va arrencar el gener del 2016 amb un pressupost de 4 milions d’euros, s’hi han inscrit 1.718 persones, 400 de les quals han trobat feina. Un 10%, amb contractes indefinits, segons va explicar ahir la directora general de Barcelona Activa, Sara Berbel. La resta tenen contractes de sis mesos.

El pla encara estarà actiu fins a final d’any. La previsió és incorporar 800 persones més l’últim trimestre de l’any, i oferir 60 cursos més, 10 dels quals, i això és una novetat, s’impartiran en línia.

Acabat el pla de xoc, a les línies d’actuació que s’han començat a treballar s’hi donarà continuïtat en el planificació ordinària de l’agència, va explicar Berbel, que va insistir que es vol incidir sobretot en els majors de 45 anys, el col·lectiu més castigat per la cronificació de la falta de feina. No en va, si un 59% dels aturats de llarga durada són dones i un 65%, gent amb estudis generals, per edat, un 85% són majors de 45 anys. “Falten més empreses que hi apostin, però si ho fessin, més gent de la meva edat podria treballar. Tenim coses a aportar. Tenim maduresa i més experiència”, vindica Cerrada.

LA XIFRA

4
milions d’euros
ha invertit l’Ajuntament en el pla de xoc, que quan acabi haurà ofert 200 cursos a 2.000 persones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona