Societat

De les presumptes irregularitats a la instrumentalització política

Quan Puigdemont era alcalde de Girona va ordenar una auditoria d’Agissa

El model de gestió del servei d’aigua i clavegueram de Girona fa temps que està en qüestió. Des del 1992 el gestiona una empresa mixta, formada pel soci privat Girona SA, amb un 80% del capital, i els ajuntaments de Girona (14%), Salt (4%) i Sarrià de Ter (2%). Agissa té la concessió fins al 2020 i des de l’Ajuntament de Girona se’n vol estudiar la municipalització a partir d’aquella data. La CUP va presentar a final del 2015 una denúncia per un presumpte delicte d’administració deslleial arran d’un informe d’auditoria elaborat per Efial, encarregat pel govern de Carles Puigdemont.

La denúncia de la CUP va derivar finalment en una querella de la fiscalia, però per un delicte d’apropiació indeguda. A final de l’any passat, l’Agència Tributària va emetre un informe en què s’assenyalaven diverses irregularitats en la gestió d’Agissa. S’hi parlava del repartiment de dividends excessius i no meritats, de l’ús d’instal·lacions de l’empresa mixta en benefici dels socis privats, de treballs realitzats per sota del preu de mercat i també de l’existència de despeses no atribuïbles a l’objecte social de l’empresa (compra de joies, viatges, pernils...)

Des de la defensa de l’exconseller delegat d’Agissa, Narcís Piferrer, es va dir que aquell informe estava ple d’inexactituds (com ara l’atribució d’un cos accionarial inexacte). Indicaven també que aquestes despeses supèrflues s’havien fet amb diners del soci privat i en cap cas de l’empresa mixta.

La investigació continua i, de fet, els escorcolls d’ahir s’atribueixen a aquesta investigació d’àmbit gironí. Però l’auditoria d’Efial, empresa que s’ha relacionat amb el cas del 3% que s’instrueix al jutjat del Vendrell, va servir d’excusa per intentar vincular la gestió de l’aigua de Girona amb el finançament irregular de CDC i, de retruc, amb la figura del president, Carles Puigdemont –alcalde de Girona del 2011 al 2016.

Aquest fil argumental s’ha fet servir des de mitjans estatals per afirmar que s’investiga Puigdemont per corrupció en un cas d’aigües a Girona quan, en realitat, de moment no hi ha cap evidència o investigació que relacioni directament els dos casos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró