Societat

Més d’un miler de valencians han signat el manifest ’Va de democràcia’ en suport a l’1-O

El text i crida a la implicació de la societat valenciana perquè Catalunya “pugui decidir lliurement el seu futur”

Les adhesions al manifest valencià ’Va de democràcia’, en suport al referèndum de l’1-O, superen “àmpliament” les 1.000 persones, segons que han informat els seus impulsors a través de les xarxes socials. Promogut per un grup d’editors, escriptors, periodistes, mestres, polítics, activistes i filòlegs del País Valencià el text lamenta que el govern espanyol no tingui “cap intenció de deixar celebrar-lo, amagant darrere de la Constitució espanyola una falta clara de voluntat política i tarannà democràtic” i crida a la implicació de la societat valenciana perquè Catalunya “pugui decidir lliurement el seu futur”.

El manifest afegeix que els valencianistes “no podem mostrar-nos indiferents en nom d’una falsa equidistància” entre “els qui s’oposen al fet que el poble de Catalunya decideixi lliurement el seu futur en les urnes” i “els que defensen el dret a votar; tant d’aquells que volen la independència de Catalunya com dels que no la volen”.

’Va de democràcia’ remarca que la societat valenciana ha de veure aquest conflicte amb especial interès “no només com a demòcrates, sinó per tots els vincles que ens uneixen amb Catalunya i la seva gent”, advertint de “la deriva autoritària i centralista de l’estat espanyol, que usa ara el procés de Catalunya com a punta de llança, però és la mateixa deriva que obvia i ridiculitza les nostres demandes com a poble”.

“Si no defensem el dret dels catalans i les catalanes a votar el seu futur com a poble, amb quina legitimitat defensarem front un estat espanyol recentralitzador i hostil als nostres interessos, el dret a disposar dels recursos que generem, a emprar la nostra llengua, a vertebrar el nostre país, a augmentar, en definitiva, el nostre benestar?”, es demana el manifest.

El text conclou fent una crida a la participació i explicitant el suport al referèndum del proper dia 1 d’Octubre perquè la societat catalana pugui decidir lliurement el seu futur “i no renunciem al fet que, quan la majoria de les Corts Valencianes així ho decideixi, el País Valencià també pugui votar quin és el seu estatus polític entre la resta d’Estats i nacions del món”.

El text està promogut pel periodista J.J Pérez Benlloch, l’activista Guillem Agulló Lázaro, l’escriptor Octavi Monsonís, el president d’Esquerra Republicana del País Valencià Josep Barberà, l’escriptora Gemma Pasqual, el mestre Vicent Maurí, el president d’Esquerra Valenciana Paco Sória, la ,embre de la Comissió Cívica d’Alacant per a la recuperació de la Memòria Històrica, Carme Jorques, els editors Moisès Vizcaíno i Eliseu Climent, el periodista Francesc Viadel i el filòleg Josep Escribano



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona