Societat

Cartells, gegants i actes festius a favor de la democràcia

Desenes de pobles prenen part en la marató pro 1-O de l’ANC i Òmnium

La ciutadania expressa l’ànim de votar

A mar, a muntanya, sota l’ombra, al costat de l’estany (de Banyoles) o a prop del campanar, la Marató per la Democràcia convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va tenir ahir al matí –l’hora oficial era a les 11– desenes d’actes a les comarques gironines. La ciutadania va voler expressar amb il·lusió que l’1 d’octubre vol votar sobre el futur del país.

L’empaperada de carrers anunciant el referèndum i la voluntat d’exercir la democràcia diumenge que ve va ser el més habitual, ahir a les comarques gironines. Es van penjar anuncis en parets, finestres i fanals. A Blanes, fins i tot, van voler fer difusió de l’1 d’octubre a la façana de l’ajuntament, ja que el consistori no cedeix locals municipals per diumenge que ve.

L’ANC i Òmnium van organitzar la Marató per la Democràcia com a resposta “massiva als assalts a les institucions catalanes i els atacs a la llibertat d’expressió”, informaven dissabte al matí.

Castells

Les maneres de fer saber que hi ha ganes de referèndum van ser molt variades. Hi va haver tallers per fer cartells, en què va participar la mainada, com a Verges, audicions de sardanes, i els gegants també van mostrar-se partidaris de les urnes, com ara a Maçanet de la Selva o a Riudellots de la Selva. A Banyoles, els Esperxats de l’Estany van fer un pilar davant de l’ajuntament, i a Figueres van actuar els Castellers de Figueres.

Hi havia gent de totes les edats. A l’Escala s’hi va afegir l’Esteve Rigau i Rigau, de 94 anys. De mobilitat reduïda, Rigau, l’oncle de l’exconsellera i diputada Irene Rigau, duia un cartell amb el lema “Votem per ser lliures”.

LA DATA

01.10.17
És
la data del referèndum sobre el futur del país convocat pel president, Carles Puigdemont, i el govern.

Xocolata i botifarres per agafar forces

Les dues planes sobre els actes maratonians d’ahir recullen imatges d’una vintena de poblacions, però a les comarques gironines n’hi va haver ben bé en una cinquantena de municipis. N’hi va haver, per exemple, a Torroella de Montgrí, a Mollet de Peralada, a Palamós i a Riells i Viabrea, per esmentar alguns exemples. A Riells van organitzar un esmorzar xerrada sobre les pensions de la futura república amb unes dues-centes persones, i a Mollet de Peralada hi va haver tallers de cartells i xocolatada per la democràcia. No hi va faltar la música, a la festa. Alguns dels actes havien tingut lloc dissabte. N’hi va haver a Sant Joan de les Abadesses, Lloret de Mar i Pals, entre altres poblacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt