Societat

festes i tradicions

La Mercè arrela als barris

El públic avala la descentralització de la festa major i més d’un milió de persones participen en les activitats programades

La celebració s’acomiada amb un piromusical que homenatja les víctimes dels atemptats del 17-A

Barcelona va cloure ahir unes festes de la Mercè indubtablement marcades pel context polític i pel record dels atemptats del 17 d’agost. “Ha estat una de les edicions més complexes d’organitzar dels darrers anys”, valorava el segon tinent d’alcalde, el socialista Jaume Collboni, que va puntuar amb un “notable alt” la resposta de la ciutadania. “La bona organització, la bona programació i el civisme de la gent, que s’ha fet seva la festa de manera pacífica, participativa i alegre, han fet possible una Mercè excel·lent”, va dir. Enguany s’ha refermat l’aposta per la descentralització, amb l’objectiu d’acostar la festa a les zones més allunyades del centre –ha estat present en la meitat dels districtes–, i la resposta del públic ha estat positiva. Sembla, doncs, que la Mercè –que ha atret 1,4 milions de persones– ha arrelat als barris.

“En la mesura que aquests espais descentralitzats tinguin acceptació, els mantindrem”, va assegurar Collboni. El segon tinent d’alcalde va recordar que això té incidència en el pressupost de la Mercè, que s’ha incrementat en 300.000 euros aquest any. “La Mercè no només és la festa major de la ciutat, sinó que el fet de celebrar-la als barris té un objectiu de difusió cultural i cohesió social; per això val la pena l’esforç que estem fent econòmicament”, va dir. El parc de la Trinitat ha repetit com a espai de la festa i s’ha consolidat com a escenari de propostes participatives que inclouen des de circ fins a danses urbanes i monòlegs. Hi han passat prop de 30.000 persones, una bona acollida que ja es va donar l’any passat. En vista de l’èxit, enguany la Mercè també ha estat present al parc de Sant Martí –amb un programa pensat especialment per als infants i les famílies que ha aplegat 18.000 persones– i a la plaça Major de Nou Barris, on les propostes de música clàssica han reunit 8.000 espectadors. La programació del castell de Montjuïc, centrada en el circ, també ha atret molta gent. Concretament, prop de 36.000 persones.

Espais concorreguts

Un any més, el parc de la Ciutadella –al qual s’ha afegit ara el passeig de Lluís Companys– ha estat un dels espais centrals de la cita. Durant quatre dies, s’hi han aplegat 175.000 persones per gaudir de propostes de dansa, circ i noves tecnologies en el marc del MAC (Mercè Arts de Carrer). El festival ha aplegat 342.298 espectadors en total, tenint en compte les propostes que s’han pogut veure en diversos espais de la ciutat. Multitudinaris han estat també els concerts del cap de setmana a la platja del Bogatell, amb 138.000 espectadors. En conjunt, la programació musical de la Mercè ha sumat prop de 360.500 persones que s’han acostat als diversos escenaris.

L’últim sospir de la celebració va arribar ahir amb el piromusical, que es va iniciar amb un homenatge a les víctimes dels atemptats. L’Imagine de John Lennon va ser la banda sonora d’un emotiu minut de silenci, durant el qual el públic va il·luminar l’avinguda Maria Cristina amb bengales. L’espectacle va tenir lloc entre fortes mesures de seguretat i també va fer referència al 25è aniversari dels Jocs Olímpics, a Reykjavík –ciutat convidada de la Mercè– i a la primera manifestació pels drets LGTB, celebrada a la Barcelona el 1977. No hi va faltar l’homenatge als músics desapareguts en l’últim any –com ara Leonard Cohen i Pere Tàpias– i a aquells que fa poc han estat recordats amb motiu de l’aniversari de la seva mort, com és el cas del compositor Enric Granados.

LA XIFRA

1,4
milions
de persones han participat en les activitats de la Mercè. L’any passat ho van fer 1,2 milions de persones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa