Societat

Ona i Martí, els noms de nadó més posats a la regió el 2016

Desbanquen Marc i Júlia, els més escollits el 2015, segons l’Idescat

El 2016, van néixer a la Catalunya Central un total de 2.394 nens i 2.326 nenes

Sis de cada deu dones tenen els fills entre els 30 i els 39 anys

Ona i Martí van ser els noms més posats als nadons nascuts durant el 2016 a la Catalunya Central. Segons dades d’Idescat, aquests noms desbanquen Marc i Júlia, que van ser els més escollits un any abans. Entre els noms de nena que més han agradat a pares i mares, hi ha també Júlia, Martina, Laia i Arlet. I entre els nens, Arnau, Nil, Jan i Pau. L’any passat, van néixer a les comarques centrals un total de 4.720 nadons (2.394 nens i 2.326 nenes). Les dones en edat fèrtil van tenir el 2016, de mitjana, 1,52 fills i sis de cada deu mares van ser-ho entre els 39 i els 39 anys.

A la Catalunya Central, la taxa bruta de natalitat –és a dir el nombre de naixements per cada 1.000 habitants– se situa en 9,26‰, una xifra lleugerament superior a la de Catalunya (9,2) i que s’acosta més a l’europea (10) que a l’espanyola (8,7). Segons les mateixes dades estadístiques, a la regió, l’any passat van néixer 43 nadons per cada 1.000 dones en edat fèrtil (més que la mitjana catalana). La xifra ha baixat respecte de fa deu anys, quan la taxa estava en 48 per cada 1.000 dones fèrtils. Les mares tenen el primer fill cada cop més tard. I és que, el 2016, les dones de la regió van ser mares per primer cop als 30,42 anys de mitjana. Fa deu anys, aquesta edat se situava en 29,18 anys i fa vint anys, en 28,31.

La majoria de mares (sis de cada deu) tenen els fills entre els 30 i els 39 anys, tot i que hi ha prop d’un 8% de dones que els tenen passats els 40 anys i un 26% que decideixen tenir-los entre els 20 i els 29 anys. Només 54 dones van ser mares abans dels 20 anys.

Per comarques, el Bages i Osona és on més naixements hi va haver, cosa que s’explica perquè també són les comarques amb més població de la Catalunya Central. Per contra, el Moianès i el Solsonès és on menys naixements hi va haver.

Diferents a Catalunya

Pel que fa als noms, cal destacar que els més escollits a la regió central no coincideixen amb els que més han agradat als pares en el conjunt del país, ja que en el primer cas són Ona i Martí i en el segon són Martina i Marc.

Per comarques, a l’Anoia guanyen Marc i Carla com a noms preferits per als nounats; al Bages, Martí i Martina; al Berguedà, Nil i Ona, i a Osona, Martí i Júlia. Al Moianès i al Solsonès, no hi ha prou dades per fer un rànquing sencer, però hi ha molts Paus i Ones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona