Societat

municipal

civisme

Gràcia instal·la jardineres a les escales de la plaça del Sol per combatre el soroll

L’objectiu és evitar que la gent s’hi assegui, sobretot a la nit

Els veïns ho veuen bé, però demanen mesures efectives per canviar els usos de l’espai

La tardor va arribar oficialment ja fa dies, però el temps encara acompanya i, al vespre, la plaça del Sol del barri barceloní de Gràcia segueix omplint-se de joves que s’asseuen a terra per fer petar la xerrada. La majoria acompanyen la conversa amb unes cerveses i alguns aprofiten també per fer un mos. A mesura que avança la nit, els grups es multipliquen i la remor constant que inunda la plaça s’intensifica. Un soroll que els veïns han d’aguantar fins ben entrada la matinada, sobretot els caps de setmana, i que no els permet descansar bé a la nit. S’han organitzat per obtenir solucions –fins i tot han instal·lat sensors a casa seva per monitorar el nivell de contaminació acústica– i, fruit del treball conjunt amb el districte de Gràcia, s’han acordat diferents mesures que ja han començat a aplicar-se. Una de les darreres actuacions per part de l’Ajuntament ha estat instal·lar jardineres decoratives a les escales de la plaça per evitar que la gent s’hi assegui i mirar de reduir l’impacte del soroll.

Els elements dissuasius en qüestió s’han col·locat a les escales que donen al carrer Maspons, que havien esdevingut un lloc d’estada. De fet, en un manifest entregat al districte, els veïns denunciaven que s’havien convertit en “un dels focus principals del botellón” i demanaven que s’eliminessin. Finalment, al setembre es van instal·lar aquestes jardineres com a prova pilot, amb l’objectiu d’aconseguir un canvi d’ús a les escales. Ocupen el tram comprès entre els carrers Canó i Xiquet de Valls, tot i que s’han deixat espais lliures per permetre l’accés a la plaça. Una altra mesura consistirà a retirar la passarel·la que hi ha sobre la rampa de l’aparcament subterrani, situada molt a prop de les façanes dels habitatges. La idea és també minimitzar les molèsties de soroll derivades de l’afluència de gent en aquesta zona, sobretot de matinada.

Els canvis a la plaça se sumen a altres mesures que ja s’estaven aplicant, com ara l’avançament de l’horari de la neteja i l’augment de la presència policial. Els veïns ho valoren positivament, però consideren que les actuacions són encara insuficients. “Hi ha gent que seu sobre les jardineres i també a les zones de pas que s’han deixat. Potser als pisos que donen a les escales es nota una reducció del soroll, però la dinàmica de la plaça no ha canviat”, explica la Remei, que viu aquí des de fa 24 anys. Els veïns reivindiquen precisament això, un canvi d’usos de l’espai, i demanen –entre altres qüestions– que s’hi fomenti el joc infantil.

LES XIFRES

25
sonòmetres
van instal·lar els veïns de la plaça del Sol a casa seva per monitorar la contaminació acústica.
70
decibels
és la mitjana de soroll que es va registrar en la franja del vespre –i fins a la mitjanit– durant el maig.

El projecte europeu ‘Making Sense’

Els veïns van començar a monitorar el nivell de contaminació acústica a la plaça del Sol l’abril passat, en el marc del projecte europeu Making Sense. Disposaven de 25 sensors –desenvolupats al Fab Lab Barcelona– i van distribuir-los en dotze pisos per poder mesurar tant dins dels habitatges com al balcó, a diferents altures. Les dades els van permetre constatar que els nivells de soroll estaven per sobre dels límits que estableix la normativa. El projecte de la plaça del Sol va finalitzar a l’estiu, però hi ha veïns que encara segueixen recollint dades amb els sensors. Tota la informació es transmet a una plataforma digital, que permet consultar les dades en temps real.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró