Societat

L’abat de Montserrat diu que no ha rebut cap proposta oficial de mediació però que els monestirs faciliten “relacions”

El pare Josep Maria Soler demana solucions al conflicte català “sense que ningú en surti humiliat”

L’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha puntualitzat aquest dilluns que ell no ha “mediat amb ningú ni en cap moment” en el conflicte entre el govern català i espanyol sobre el referèndum i les aspiracions sobiranistes i que “oficialment ningú li ha demanat res” en aquest sentit.

Ara bé, l’abat ha subratllat: “Montserrat i els monestirs són llocs on es mira d’establir ponts i de facilitar relacions; en els casos que ha convingut i ha estat possible, facilites que hi hagi contactes”. En un col·loqui al Barcelona Tribuna, Soler ha insistit en la necessitat d’”asseure’s” i de “parlar amb confiança”. “El que és important és sortir de la situació en què estem sense que ningú en surti humiliat”, ha recalcat.

L’abat de Montserrat ha instat els governs català i espanyol a “aprofitar tots els camins que poden afavorir asseure’s i parlar” i a trobar vies que “apaivaguin i facin baixar la tensió”. “Hi ha molta preocupació entre la ciutadania. L’altre dia em deien que fisioterapeutes i metges tenen més feina aquests dies per la tensió”, ha assenyalat. Soler considera que, tot i la “confrontació”, la societat catalana de moment “no està dividida”, però ha demanat treballar perquè “no es doni aquesta divisió”.

Quan se li ha demanat per si la solució al conflicte passa per convocar eleccions, ha respost que aquesta és una “pregunta política” i que la seva “voluntat” i la “dels monjos” és quedar-se en “l’estadi previ”. En tot cas, Soler ha insistit que “cal trobar la millor sortida d’aquest atzucac; si els que hi entenen i els toca prendre la decisió, creuen que és així [amb eleccions], doncs molt bé; si creuen que és un altre camí, també molt bé”. “El que és important és sortir de la situació en què estem sense que ningú en surti humiliat”, ha demanat; una resposta que ha motivat els aplaudiments del públic.

A l’abat de Montserrat, se li ha demanat que s’imaginés què faria si es trobés amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb el de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, i ha assenyalat que potser els convidaria a sopar, però que en tot cas els diria que “hi ha prou base per arribar a parlar”. Soler els encoratjaria a “fer passos a partir del diàleg” i a “trobar solucions, que sempre vol dir cedir una mica”. “I com a creient, ho encomanaria a Déu, però tenint present la frase ’A dios rogando y con el mazo dando’”, ha conclòs.

Sobre el manifest que van signar 400 capellans a favor del referèndum de l’1 d’octubre, Soler ha afirmat que també són ciutadans i que tenen dret a manifestar les seves posicions. “Demanar votar està en sintonia amb el que les enquestes diuen que vol la població; és ser solidaris amb el que diu la majoria de la població i la majoria dels cristins a les parròquies o moviments”, ha afegit Soler, que ha destacat també que l’Església ha de ser “una casa oberta a tothom i on s’han de trobar bé tant els que pensen d’una manera com d’una altra”.

Pel que fa a les càrregues policials de l’1 d’octubre, ha valorat que els monestirs de tradició benedictina es van posar d’acord “per primera vegada, i de moment l’única” per condemnar la violència i fer una crida a buscar camins de diàleg.

També se li ha demanat per la posició del Vaticà, i ha destacat que durant uns dies l’’Osservatore Romano’, diari oficiós de la Santa Seu, es va fer ressò a primera pàgina del conflicte català i va demanar diàleg.

Preguntat per la crisi humanitària a les fronteres europees, el pare de Montserrat ha demanat que “es deixin venir més” refugiats perquè “hi ha molta disponibilitat de l’Església” per ajudar. Soler ha reivindicat que els monestirs poden “acollir en un primer estadi” i “posar els seus béns i mitjans al servei” de les persones refugiades. També ha assenyalat que l’Església pot ajudar les persones que són víctimes dels conflictes i que es queden en el país d’origen.

Soler ha pronunciat al Barcelona Tribuna la conferència ’Els monestirs en l’Europa actual. Paràsits o artesans d’humanisme?’. L’abat de Montserrat ha defensat que els monestirs “no són paràsits que no aporten res a la societat del segle XXI, sinó uns espais on es fa un treball artesanal de restauració interior de les persones, de les que hi viuen o de les que s’hi atansen” i ha reivindicat que “contribueixen a la construcció d’una Europa centrada en les persones”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona