Societat

Cinc plans a la Riviera Maya

Plaers molt terrenals i llegendes molt divines. La Riviera Maya uneix la mítica imatge de postal caribenya, amb la qual qualsevol somia un fred dimarts de tardor a l’oficina, amb una riquíssima història plena d’incomptables déus que regnaven sobre la naturalesa i impressionants edificis sagrats. La seva sola menció convida a submergir-se en les seves platges de postal, en els impressionants jaciments arqueològics maies, en les misterioses coves d’aigües cristal·lines, que es diu que eren les entrades a l’inframon, o en la bulliciosa vida nocturna. Amb 140 km de litoral caribeny, és una de les destinacions turístiques més cotitzats del món, i val la pena apartar les nostres retines del blau turquesa del seu litoral i reservar temps per gaudir d’alguns dels múltiples atractius d’aquesta regió. Et proposem cinc plans per treure-li suc.

1. La millor manera d’endinsar-nos en el misteriós món maia és visitant alguna de les antigues zones arqueològiques de la civilització que hi ha a la zona, si pot ser a primera hora del dia. Tulum, amb un dels enclavaments històrics més ben conservats i el seu castell al costat del mar, és una de les millors opcions. Les de Cobá impressionen perquè estan immerses en plena selva i perquè tenen la piràmide de Nohoch Mul, la més alta de tota la península. Agafant-nos a una corda, podrem enfilar fins al cim i quedar-nos sense alè amb les vistes de la selva. Ens acompanyaran les exòtiques i ubiqües iguanes, considerades les guardianes del món maia, que encara campen al seu aire per les zones arqueològiques. Al sud de l’estat de Quintana Rosego, et trobaràs la important ciutat comercial de Muyil, dins de la increïble Reserva de la Biosfera de Sian Ca’an, localitzada entre el mar Carib, amb canals d’aigua cristal·lina, i la selva maia verda jade.

2. Precisament, perseguint una iguana va ser com un pagès va descobrir per casualitat Riu Secret, una reserva natural que té espectaculars coves subterrànies. Equipats amb vestits de neoprè, en podem recórrer admirant estalactites i estalagmites d’aspecte cristal·lí i nedar en les seves aigües. Tot Yucatán està ple de ’cenotes’ (n’hi ha uns vuit mil), del maia ’dzonot’, cavernes profundes molt característiques de la zona, semicobertes o a cel obert, però sempre molt espectaculars. Eren llocs de culte per als maies, que els consideraven la porta a l’infern, dominat pels senyors demoníacs Vucub-Camé i Hun-Camé. En alguns s’han trobat fins i tot restes humanes, possiblement de verges sacrificades per apaivagar el déu de la pluja. Choo-Ha, el Gran Cenote o Chac Mool són alguns dels ’cenotes’ més prestigiosos.

3. I de l’inframon maia al paradís. A la reserva de la biosfera de Sian Ca’an (que significa ’On comença el cel’) podem viure una experiència única: surar a la selva. Després d’una caminada descobrint l’exuberant vegetació, els viatgers poden banyar-se a les aigües cristal·lines de la llacuna de Muyil i Chunyaxché per saltar després al canal i surar, sempre acompanyats pels sons d’una espessor que amaga animals sagrats per als maies, com ara jaguars i serps.

4. Si el que ens agrada és la bullícia, sens dubte hem de dirigir-nos a la Cinquena Avinguda de Playa del Carmen. La localitat, amb els seus 160.000 habitants, té en aquesta avinguda el seu epicentre turístic, ple d’establiments de records, restaurants per a tots els gustos i butxaques, i locals que animen la popular vida nocturna. Clubs amb ritmes caribenys, locals de música electrònica i bars d’estètica local competeixen per atraure el viatger; però, sens dubte, la més popular és la discoteca Coco Bongo, amb espectaculars muntatges d’acrobàcies, coreografies i jocs de llums. Imperdonable seria no provar la gastronomia local, ja sigui la llagosta, el ’cebiche’ o plats com ara la sopa de llima o la ’cochinita’ pibil. Capricis de l’estómac molt mundans per posar la cirereta al nostre viatge per aquesta terra d’antics déus.

5. Jacques Cousteau, que s’havia submergit en les aigües de mig planeta, considerava les de Cozumel (Parc Nacional d’Esculls) les millors del món per bussejar. I és que aquí hi ha la segona barrera de corall més gran del món, que s’estén des de la península de Yucatán fins a Hondures. Taurons martell, bous i peixos voladors, tortugues, mantes i manatins poblen les seves aigües. Cal descobrir el Cel, una platja al sud-oest de l’illa on el fons està ple de precioses estrelles de mar, que fa que s’assembli a un cel estrellat en plena llum del dia. L’illa Cozumel és, a més de tot l’anterior, la llar de la primera granja de perles reeixida al mar Carib. La investigació sobre les perles ha permès finançar projectes darrere de granges d’esculls per protegir l’ecosistema.

Més informació

902.200.400

bthetravelbrand.com

Més de 750 oficines a tot Espanya



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona