Societat

“Càmping il·legal” dels firaires a la Devesa de Girona

Diverses entitats s’uneixen en “un tema de ciutat” per denunciar “el flagrant incompliment de les normes de sanitat i seguretat i del pla d’usos del parc”

“Desencís” amb el govern per no haver efectuat el trasllat

Salvem la Devesa ha avisat Sanitat dels líquids que s’aboquen al parc

L’associació de veïns de la Devesa i la plataforma Salvem la Devesa han sumat forces amb l’associació Harmonia Acústica i la Federació d’Associacions de Veïns (FAV) de Girona –que engloba la majoria de les de la ciutat– per denunciar “el flagrant incompliment de les normes de sanitat i seguretat del campament il·legal dels firaires que contradiu també el pla d’usos actual de la Devesa”, en paraules de Josep Maria Castanyer, president de la FAV de Girona, que té clar que és “un tema de ciutat” i que cal “censurar aquesta situació de desgavell”.

Una passejada pel parc evidencia que la majoria de caravanes aboquen aigües brutes a través de mànegues que solen desembocar als recs que hi ha al parc, que no té sistema de desguàs. Les entitats tenen clar que es tracta d’abocaments d’aigües fecals, líquids provinents de fregidores, rentadores... “Es rega la Devesa amb adobs humans contaminats per detergents i altres components”, diuen, afegint-hi que també es contaminen els aqüífers. El president de Salvem la Devesa, Jaume Santana, ja n’ha informat Sanitat. A més, assenyalen que les rases que hi ha són “regs per inundació, propis de terrenys agrícoles, no d’un parc urbà” .

Les entitats subratllen que “l’Ajuntament és el primer que incompleix la llei que hi ha dins de la Devesa”. Recorden que l’actual pla d’usos del parc, del 2010, ho deixa clar a l’article 7.5: “No es pot abocar cap tipus de líquid a la zona del parc, ja sigui a la zona de canals, terra o punts d’escorrenties. Tot abocament haurà d’estar autoritzat i ésser conduït a la xarxa de sanejament o a un dipòsit estanc per al tractament posterior”.

Un altre aspecte que algunes caravanes no compleixen és la distància d’1 metre amb els arbres. “Les rulots en aquestes condicions no podrien estar en un càmping. Més de quatre rulots per normativa ja és un càmping. Per tant, això és un càmping il·legal”, subratlla Maria Àngels Cedacers, presidenta de l’associació de veïns de la Devesa, que hi afegeix: “Si no poden estar en lloc més, almenys parcel·lem-ho bé.”

També alerten de problemes de seguretat, per manca de llum i de vigilància. “Hi ha oberts registres de clavegueram, amb imprudència total”, assenyala Castanyer. “Pel mercat hi ha assentadors, com és possible que en un moviment de milers de persones no hi hagi agents cívics o policies municipals vigilant que tot es faci bé?”, es pregunta Cedacers.

Un altre aspecte que denuncien són “les tones de pes compactant el sòl” que suposen el campament i també la presència de cotxes dins del parc. Les bases d’aquest any per a les atraccions de fira deixaven clar que només s’hi podrien fer operacions de càrrega i descàrrega de vuit a onze del matí i que es prohibia “la circulació i l’estacionament de tota classe de vehicles a l’interior del parc”. Les bases es van fer quan es creia que el campament es traslladaria a Domeny, per això també diu: “Els firaires situaran les seves caravanes als espais determinats per l’Ajuntament i sota cap concepte a la Devesa.”

Sobre el fet que l’equip de govern, després d’haver-ho anunciat, s’hagi fet enrere a l’hora de fer el trasllat aquest any, les associacions mostren “desencís” perquè “en tot un any no han estat capaços de fer allò al qual s’havien compromès”. Cedacers remarca: “És, un cop més, un tema de voluntat política.”

LA DATA

No entenem que veient el panorama l’Ajuntament no miri de reestructurar-ho. Ha tingut un any
Maria Àngels Cedacers
presidenta de l’associació de veïns devesa-güell
La Devesa és un espai públic del qual fan un ús privat durant un temps, com ara al Camp de Mart
Carles Esporrin
vicepresident de l’associació harmonia acústica
És un flagrant incompliment de les normes de salubritat, molt evident, i també de seguretat
Josep Maria Castanyer
president de la federació d’associacions de veïns de girona
Ja he contactat amb Sanitat pels líquids abocats. N’hi ha que fan servir fosses que ja van fer l’any passat
Jaume Santana
President de la plataforma salvem la devesa
1
metre
és la distància que hi ha d’haver entre les caravanes i els arbres. Algunes ho incompleixen.
465
vehicles
va comptabilitzar l’Ajuntament l’any passat que hi havia al campament, 210 dels quals eren caravanes.
2010
És l’any
de què data l’actual pla d’usos del parc, que prohibeix l’abocament de “cap tipus de líquid” al parc

Sastre fa autocrítica i tot el ple hi treballarà pel 2018

L.A

El ple de Girona va aprovar dimarts per unanimitat una moció, presentada per Ciutadans, en què es comprometen a treballar conjuntament per cercar una ubicació alternativa a les caravanes dels firaires i expressen la “voluntat política” que l’any que ve ja puguin “gaudir d’un espai adequat a les seves necessitats”. Tots els grups del consistori van expressar el seu compromís a buscar una solució.

En el debat sobre la moció el regidor responsable, el de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, va voler fer “autocrítica” per haver anunciat que aquest any els firaires es traslladarien a uns terrenys a Domeny i després haver-se fet enrere quan va veure que el cost seria massa alt. “Ens hem trobat amb diferents traves i problemes que han fet que aquest 2017 no hagi estat possible traslladar els firaires. El primer i principal error, exclusivament meu, va ser donar per fet el trasllat i explicar-ho públicament sense tenir-ho al sac i ben lligat”, va exposar Sastre, que va dir que els informes tècnics apuntaven a “una factura desorbitada, d’entre 50.000 i 100.000 euros, per una mesura de tan sols tres setmanes de duració”.

El responsable del govern, que va recordar que aquest any ja “hi ha hagut un canvi, els camions i tractores ja són fora”, va voler deixar clar que “existeix la voluntat política de traslladar les caravanes dels firaires fora de la Devesa” i que ell es comprometia a “continuar treballant-hi sense pressa però sense pausa, braç a braç amb els grups municipals”. En aquest sentit, va recordar que cal trobar uns terrenys “adequats per dimensions i per condicions” i, a més, “proveir-los dels serveis necessaris per a tots els firaires, especialment electricitat i aigua, incloent-hi abastament i sanejament”. Sastre va afirmar que en el dia d’avui era “optimista de cara al 2018”, però que volia ser prudent després de l’experiència d’aquest any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia