Societat

Territori

Taradell tindrà l’únic parc de les olors a la comarca d’Osona

El projecte se centrarà en les lavandes i, en concret, en la recuperació del barballó autòcton, des del conreu fins a la comercialització

L’epicentre serà a Can Just, on s’obrirà una agrobotiga i també es faran tallers i xerrades

Amb el projecte turístic, cultural i mediambiental Aromes de Taradell, aquesta població es convertirà en la primera i única d’Osona a tenir un parc de les olors, el 23è de la xarxa que aplega tots els de Catalunya. El de Taradell, el segon semiurbà, estarà centrat en el grup de les lavandes (plantes aromàtiques amb moltes utilitats) i, més concretament, en la recuperació del barballó (Lavandula latifolia) autòcton, utilitzat molts anys enrere per fer les atxes que es duien la nit de Reis.

El projecte de l’Ajuntament de Taradell, pensat per desenvolupar-se entre el 2017 i el 2018, tindrà com a seu central l’edifici de Can Just i s’estructurarà en cinc accions. Una d’aquestes és la plantació que es va començar al maig de dos camps de barballó i d’espígol per tal de fer les atxes i obtenir oli essencial. L’objectiu a llarg termini és arribar a entre 80 i 100 hectàrees de cultiu. Una altra acció és la creació d’un camí terapèutic al bosc del Pujoló: un recorregut amb trams de diferents textures per fer descalç i gaudir de la natura. També està previst canviar l’enjardinament d’espais públics del municipi amb lavanda, de manera que les plantes no només siguin ornamentals, sinó també productives. Una altra acció serà la posada en marxa, la primavera que ve, de tallers d’art i cuina amb plantes aromàtiques i medicinals a les instal·lacions de l’escola d’art L’Arpa de Taradell. I a l’entorn de la riera i de la Font Gran hi haurà rutes guiades per donar a conèixer la gran varietat de plantes medicinals que hi ha en aquesta zona.

Agrobotiga i assecador

La seu del parc i l’epicentre de tota l’activitat serà a l’antic mas Can Just. Des d’allà sortiran les rutes guiades i també serà un lloc per fer-hi trobades i tallers. En aquest espai, ara una mica abandonat, s’hi crearà un jardí visitable amb nombroses espècies aromàtiques i medicinals que els visitants podran veure de prop i tocar.

La casa tindrà una agrobotiga on es podran comprar productes creats amb la lavanda del municipi (atxes, oli essencial, l’Aroma de Taradell...) i també d’altres, tant alimentaris com cosmètics, de la Xarxa de Parcs de les Olors. En aquest antic mas hi haurà una zona per assecar les plantes i, en un cobert annex, l’espai de destil·lació per obtenir oli essencial de lavanda.

LA XIFRA

23
parcs,
amb el de Taradell,
formen la Xarxa de Parcs de les Olors de Catalunya, cada un amb una planta emblemàtica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER