Societat

mobilitzacions pels presos

Col·lapse a les carreteres

Centenars de persones participen en els talls convocats pels comitès de defensa de la República i bloquegen les principals vies de la regió

Cues quilomètriques a la C-25, la C-55 i l’A-2, tancades al trànsit tot el matí

Milers de persones tornen a sortir al carrer per reclamar la llibertat dels presos polítics

Matí de col·lapse a les principals carreteres de la regió. Centenars de persones d’arreu de la regió van participar en els talls convocats pels comitès de defensa de la República (CDR) i van bloquejar durant hores les principals vies, en el marc de la vaga general i l’aturada de país. Es van fer cues quilomètriques a la C-25 i la C-55 al Bages, i a l’A-2 a l’Anoia, que van estar bona part del matí tancades al trànsit. També hi va haver afectació al trànsit ferroviari. A més, milers de persones van tornar a sortir al carrer per reclamar la llibertat dels presos polítics, en les manifestacions convocades al matí i a la tarda. Pel que fa al seguiment de la vaga, va ser desigual i, si bé molts comerços van abaixar la persiana, a les grans empreses el seguiment va ser menor.

La jornada de vaga general va començar molt d’hora. Abans de les set del matí, centenars de persones van desafiar el fred i van ocupar les principals vies de comunicació, moltes d’elles equipades amb queviures, begudes i material lúdic. Al Bages es va tallar l’eix transversal (C-25) en tots dos sentits a l’altura de Sant Joan de Vilatorrada i també a l’altura d’Artés. El tall a la C-25 es va fer amb l’ajuda de vehicles i tractors. Una altra afectació a la comarca va ser el tall de la carretera C-55 a l’altura del barri dels Comtals. A l’Anoia, es va tallar l’autovia A-2 a Òdena, al punt quilomètric 566. El tall es va fer en els dos sentits de la marxa abans de les set del matí i a quarts de deu es va obrir un carril en cada sentit. Les cues, segons el Servei Català de Trànsit, van arribar als dos quilòmetres i es van mantenir fins passat el migdia. La mobilitat es va complicar perquè l’A-2 estava també tallada més avall, a l’altura d’Abrera, per uns 250 manifestants convocats pel CDR del Montserratí. Més manifestants també van bloquejar la rotonda que dona accés des de la Conca d’Òdena a les carreteres C-15 i C-37 a Vilanova del Camí, i també van tallar aquestes vies al nord i al sud de la comarca. Durant tot el matí es van mantenir talls a la C-37 a Castellfollit del Boix i a la C-15 a Sant Quintí de Mediona en tots els sentits de la marxa i amb un quilòmetre de retenció en cada cas. Els CDR d’Osona i el Berguedà van anar a donar suport al tall de carretera de Puigcerdà, i centenars de persones es van desplaçar fins allà ben d’hora al matí. En el cas del Solsonès, es va anar a la Seu d’Urgell.

Mobilització als carrers

La mobilització amb motiu de la vaga general es va fer visible doncs a les principals vies, però també a les places dels pobles. Milers de persones van sortir al carrer per reclamar la llibertat dels presos polítics. A Manresa, unes 5.000 persones van sortir a la tarda –i 4.000 al matí– per demanar l’alliberament dels membres del govern empresonats i dels presidents d’Òmnium i l’ANC. A Igualada es van reunir 2.000 persones a la plaça de l’Ajuntament. A Vic, la plaça Major es va omplir de gom a gom. En aquest cas, els manifestants van rebre el suport de tractors i maquinària industrial. També a Berga un miler de veïns al matí i un altre miler a la tarda van protestar contra la repressió. A Solsona es van fer un taller per fer un domàs i es va fer una pancarta amb el títol “Solsona, ciutat de la República Catalana”. El PSC solsoní va condemnar l’atac a la seva seu, que es va despertar amb el vidre trencat d’un cop de pedra. I va apostar “per la bona convivència, i pel benestar emocional i personal de tothom”.

Informació de

M. Canturri, A. Aguilar, Ò. López, N. Badrenas i M. Vicente

Seguiment desigual de la vaga
Pel que fa al seguiment de la vaga, va ser desigual. A Vic, la majoria de comerços van tancar, ja que l’associació Vic Comerç secundava la vaga, però en canvi a les empreses el seguiment va ser menor. La mateixa situació es va viure a l’Anoia, amb molta botiga tancada però els polígons amb seguiment irregular. A Manresa, els comerços no van apujar la persiana, però en canvi sí molts bars i supermercats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona