Societat

MANEL NIN

EXARCA DELS CATÒLICS GRECS DE RITU BIZANTÍ

“Per por Europa ha girat l’esquena a un drama”

“A Síria i l’Iraq han mort milers i milers de cristians. A l’Iraq, de quasi quatre milions que n’hi havia, ara en queden 300.000”

“Hi havia biblioteques en monestirs cristians amb manuscrits dels segles IV i V que han estat cremades senceres. No s’ha salvat pràcticament res”

MONJO I BISBE
Manuel Nin i Güell (El Vendrell, 1956) és monjo de Montserrat i, des del 15 d’abril del 2016, és el bisbe dels catòlics grecs de ritu bizantí . Va entrar al monestir de Montserrat el 1975. Allà va estudiar teologia, llatí, grec i siríac, i el pare Cebrià Pifarré el va introduir en l’estudi de les esglésies d’Orient. El 1984 l’abat Cassià Maria Just el va enviar a Roma, on ha passat trenta anys , estudiant teologia patrística, primer, fent classes de litúrgies orientals, després. Ara és bisbe a Grècia.
Occident va voler portar les seves democràcies a Orient. Amb quin dret ho va fer?

El bisbe dels catòlics grecs de ritu bizantí i monjo benedictí, Manel Nin, ha vingut a Catalunya per ordenar, dissabte passat, dos preveres i dos diaques a Montserrat. Nin, que viu a Atenes, és una de les veus que més han denunciat la persecució dels cristians d’Orient.

Ara vostè és el bisbe dels catòlics grecs de ritu bizantí.
El territori de la diòcesi és Grècia, la seu de la catedral és Atenes amb dues parròquies: la catedral i una altra a Tessalònica.
Quants catòlics grecs de ritu bizantí hi ha?
Pocs, prop de 4.000 persones. A Grècia el 98% són ortodoxos i l’1,5% són catòlics, llatins i bizantins. A l’exarcat nostre ara hi ha una comunitat gran d’ucraïnesos que van emigrar després de la caiguda del règim comunista. També tenim caldeus, cristians de l’Iraq i Síria. Però de grecs en són molt pocs perquè hi ha un fet cabdal: la majoria dels matrimonis dels nostres fidels són mixtos catòlics-ortodoxos i els fills, en el 98% dels casos, són batejats a l’Església ortodoxa.
Quina és la situació dels caldeus que arriben a Grècia fugint de la guerra?
Ho han perdut tot i no tenen on agafar-se. A Grècia no és fàcil trobar feina...
Què ha passat a l’Orient Mitjà?
Tinc la impressió que des de la primera guerra del Golf hi ha hagut una guerra d’interessos econòmics; el petroli, el tràfic d’armes....Occident va dir: “portem la democràcia a l’Iraq”, o, abans s’havia dit: “portem la democràcia a Kosova”... la mentalitat àrab la idea de democràcia no la té. I jo em pregunto: poden imposar-los una democràcia occidental? Amb quin dret? La mentalitat àrab necessita un rais, un cap. Occident ha decapitat rais, i què ha quedat? guerres civils! Occident va derrocar règims que eren molt laics on les diverses confessions religioses convivien. Sí, eren règims dictatorials, però els mateixos cristians de l’Iraq i Síria ja veien que si queien els rais seria molt pitjor per a ells.
Va caure Saddam, va començar la guerra a Síria, va avançar Estat Islàmic... les minories religioses han estat massacrades.
En bona part es pot parlar de genocidi. El dilema era o et converteixes a l’islam o te’n vas o et matem. Han mort milers i milers de fidels cristians i altres minories.
Ha estat un genocidi cultural?
Hi ha hagut una supressió cultural terrible. A l’Iraq hi havia biblioteques en monestirs cristians amb manuscrits dels segles IV i V que han estat cremades senceres. S’han destruït esglésies del s. IV... tot de monuments imprescindibles, siguin cristians o no. Palmira, per exemple. Quan a l’Afganistan l’islam més intolerant va dinamitar aquells budes gegants, el 2001, s’hauria hagut d’alçar la veu ben fort... Allò va ser l’inici.
A Síria, l’Iraq, el Líban... hi queden cristians?
Pocs. Per exemple, la presència de cristians siríacs que a l’Iraq podien ser quasi 4 milions, avui els bisbes siríacs que s’han quedat allà parlen de 300.000. Hi ha hagut casos de conversió fictícia per poder mantenir el cristianisme. Una altra cosa de la qual s’ha parlat poc ha estat el comerç i el negoci que s’ha fet amb els segrestos de monges i capellans.
Occident se n’ha fet poc ressò, de l’aniquilació dels cristians
Europa ha girat l’esquena a un drama. Per por. Mira, a Alemanya van tancar una emissora de ràdio islàmica per propaganda terrorista. Saps què deia? “Tingueu fills, i en vint anys el país serà nostre!”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona