Societat

L’Àbac de Jordi Cruz ja és un nou tres estrelles Michelin

Barcelona aconsegueix dos nous locals amb dues estrelles, el Dos Cielos i el Disfrutar

L’Enigma d’Albert Adrià i el Castell Peralada s’incorporen a la guia

Aponiente s’afegeix als triestrellats

Feia molt de temps que el seu nom sonava a totes les travesses, però ha estat ara, en una gala celebrada a l’hotel Abama de Tenerife, quan el mediàtic i creatiu xef Jordi Cruz ha aconseguit la preuada tercera estrella Michelin per a l’Àbac. Diuen els inspectors que la seva cuina “sedueix els comensals plantejant intel·ligents històries a través dels seus plats, sempre impecables en tècnica i sabor”.

Amb la incorporació a l’olimp de la guia de l’establiment del jutge de Masterchef, Barcelona aconsegueix dos restaurants amb tres estrelles, ja que el Lasarte, de Martin Berasategui, va obtenir el màxim guardó a la gala celebrada l’any passat a Girona. Amb aquests dos, junt amb El Celler de Can Roca i el Sant Pau, ja són quatre els establiments catalans al cim. Catalunya empata amb el País Basc.

Les bones notícies per a Catalunya, i concretament per a Barcelona, no acaben aquí perquè la guia del 2018 també concedeix les dues estrelles Michelin a dos restaurants que, com l’Àbac, sempre apareixen a les travesses. El Dos Cielos, dels mediàtics cuiners bessons Sergio i Javier Torres (no hi van faltar), i el Disfrutar, dels excaps de cuina d’El Bulli, Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, que van aconseguir la primera a la guia vermella del 2016. Ahir van assistir a la gala els dos primers.

Els inspectors creuen que els germans xefs mereixen la distinció “perquè posen la cuina al servei de l’emoció, amb una creativitat intel·ligent i un maridatge de sabors digne d’elogi”. De les propostes del Disfrutar, diuen que uneixen fantasia i creativitat per apuntalar “una construcció gastronòmica farcida de sabors nítids”. En total, Catalunya té sis locals amb dues estrelles.

També hereva de la cuina d’El Bulli és la gran aposta creativa d’Albert Adrià en el seu nou Enigma, la joia de la corona dels seus sis restaurants barcelonins inclosos en el grup elBarri, que a la guia del 2018 ja apareixerà coronat amb una estrella. Aquest era el desig del xef, que treballa a màxima potència amb la creativitat en un espai totalment innovador. “L’equip es mereix aquest gran premi”, diu el germà de Ferran Adrià, que ja té una estrella al Tickets, al Pakta i a l’Hoja Santa.

Cal destacar també que l’aposta gastronòmica de Romain Fornell, el Caelis, continua mantenint la seva estrella Michelin tot i haver canviat d’ubicació aquest any. De l’hotel El Palace a l’hotel Ohla!. El xef es mostrava satisfet ahir a la gala tinerfenya. Qui s’incorpora de nou a la llista és el restaurant Castell Peralada, del qual els inspectors destaquen la seva bellesa “perquè ocupa les sales i torres d’un bellíssim castell medieval”.

Premi al xef del mar

Perden l’estrella el Céleri de Xavier Pellicer, tancat per trasllat, i el Capritx (Terrassa), que també ha tancat temporalment.

A banda d’Àbac, la guia 2018 per a l’Estat i Portugal suma un altre tres estrelles, que se’n va al sud, al Puerto de Santa María. Es tracta de l’Aponiente de l’innovador Ángel León, conegut com a xef del mar perquè el món marí és el centre de la seva feina creativa. Conserven les seves tres estrelles els bascos Akelarre, Arzak, Azurmendi, Martín Berasategui, el madrileny Diverxo i Quique Dacosta (Dénia).

En l’apartat de les dues estrelles s’hi incorporen Maralba a Almansa (Albacete), el Cabaña Buenavista d’El Palmar (Múrcia) i el restaurant Coque de Mario Sandoval, que s’ha traslladat del poble madrileny d’Humanes a la ciutat de Madrid. En la categoria d’una estrella apareixen en total 17 noms nous a l’Estat i 2 a Portugal.

Fusió a l’hotel Urban

En l’apartat de noves incorporacions crida l’atenció la primera estrella per al xef Aurelio Morales per la seva proposta de fusió entre cuina madrilenya i catalana al restaurant Cebo de l’hotel Urban de la família Clos. A Madrid també s’ha premiat La Candela Restò.

Al País Basc es premia la cuina d’Amelia (Sant Sebastià) i la d’Eneko a Larrabetzu (Biscaia), una proposta d’Eneko Atxa a pocs metres del seu triestrellat Azurmendi.

A Andalusia guanyen l’estrella el restaurant Alevante (Chiclana, Cadis) i Bardal de Ronda (Màlaga). També obtenen el preuat macaró el valencià Sucede, l’Audrey’s by Rafa Soler (Calp) i El Rodat (Xàbia). Igualment, La Bicicleta (Hoznayo, Cantàbria), El Doncel (Sigüenza), Trigo (Valladolid), Kiro Sushi (Logronyo) i el Nub de la Laguna (Tenerife). Els restaurants portuguesos guardonats són dos, Gusto (Almancil) i Vista (Portimao).

L’alegria es diversifica però Barcelona surt ben parada en una guia que sembla atorgar un premi de consolació a la ciutat que acaba de perdre l’Agència del Medicament.

LES FRASES

Estem molt contents. És el premi a una feina ben feta durant anys
Sergio i Javier Torres
Xefs
L’equip que tinc es mereix aquest gran premi. Estem més forts que mai
Albert Adrià
xef de l’Enigma
Estic molt content, no m’ho esperava i la veritat és que arriba en un bon moment
Jordi Cruz
xef

“Em passo el dia al restaurant”

“Estic molt content perquè em passo el dia al restaurant encara que no ho sembli, soc un cuiner de medul·la”, deia ahir Jordi Cruz després de rebre la bata de cuiner amb tres estrelles brodades. El xef feia referència als rumors que diuen que la guia ha trigat a donar-li aquest guardó pel fet de ser massa mediàtic. “Els inspectors veuen el treball realitzat i jo n’estic molt satisfet, del que faig jo i el meu equip.” Cruz també es va mostrar feliç perquè aquest és un bon any per a Barcelona i va comentar que gaudiria molt de la tercera estrella “perquè la competència de la segona és terrible”.

Martín Berasategui ha estat aquest cop el mestre de cerimònies del còctel sopar de la gala de les estrelles a l’hotel Abama de Tenerife, un complex de luxe de la cadena Ritz Carlton, on el cuiner basc ha situat un restaurant, M.B., amb dues estrelles Michelin. Cada any la gala visita una zona diferent per potenciar la seva gastronomia i promocionar el seu turisme. En el cas de Tenerife la xifra de visitants anuals arriba als cinc milions. Un 66% dels turistes degusten productes de la terra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El 2028 començaran les expropiacions de l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona
societat

El 63% dels docents asseguren haver patit una agressió física o verbal per part d’alumnes, segons USTEC

BARCELONA

El #wasteinprogress 2024 tanca amb un nou rècord de visitants

GIRONA

El cartell del ’Temps de Flors’ és un mosaic floral de formes geomètriques

GIRONA

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres