Societat

loteries

La loteria espanyola baixa i La Grossa s’engreixa

La situació política va provocar a l’octubre una davallada d’un terç de les vendes de la loteria de l’Estat

Les vendes de La Grossa catalana es disparen i el número 155 és dels més buscats

El malestar a Catalunya per la situació política està afectant les vendes de la loteria de Nadal d’una manera significativa. Els catalans estan castigant la loteria de l’Estat, que durant el mes d’octubre va caure fins a un 30% de reserves i participacions, segons les dades de l’Associació Catalana d’Administradors de l’Estat, tot i que indiquen que durant aquestes primers setmanes de novembre s’estaria recuperant. En canvi, la loteria de Nadal de la Generalitat, La Grossa, està registrant xifres espectaculars, amb un 40% més de distribució que les registrades l’any passat en aquestes dates.

Hermógenes Montalvo, titular d’una administració a Sabadell i portaveu de l’Associació Catalana d’Administracions de Loteria de l’Estat, va explicar ahir a aquest diari que la davallada s’ha notat especialment al mes d’octubre, sobretot pel que fa als dècims per a participacions per part d’associacions, clubs i empreses. “L’aturada es va notar molt i va ser bastant general; no havia passat mai”, explica Montalvo, tot i que afegeix que “durant el mes de novembre sembla que ha tornat a normalitzar-se”. Algunes administracions havien notat un descens del 30%, i en alguns cas del 50% segons el representant de l’Associació d’Administracions de Loteries de l’Estat de la demarcació de Lleida, David Masip.

L’efecte de l’1 d’octubre

“Per sort, ara hem tornat a tenir sensacions de normalitat, després de l’espant que van provocar les cancel·lacions i l’aturada de vendes en finestreta de l’octubre”, va explicar ahir Masip. Ell atribueix la forta caiguda registrada el mes passat a l’efecte que va tenir en la població catalana la repressió del referèndum de l’1 d’octubre: “Va ser a partir de llavors. Ens vam trobar que moltes entitats que col·laboraven amb nosaltres ens cancel·laven la participació d’aquest any i ens explicaven, molt correctament, que en junta havien decidit que no volien loteria espanyola i que l’any vinent ja ho veuríem.” “Sembla –afegeix Masip– que això s’ha reconduït una mica, i aquest mes ens movem en xifres habituals d’aquesta època i potser acabarem la campanya amb una baixada però no serà ni de bon tros el desastre que intuïem arran de l’1 d’octubre.” Com a anècdota que il·lustraria això, Masip explica que alguns particulars que solien participar en números d’empreses o entitats culturals que han cancel·lat, han anat a les administracions directament a buscar el mateix número. “Esperem que s’imposi la normalitat i el diàleg i que la gent vegi la loteria com el que és: il·lusió, i també un benefici, perquè són premis que també cauen cada any a Catalunya”, explica Montalvo.

La Grossa es dispara

Molts clients que han deixat de comprar loteria espanyola han passat a la catalana. Les vendes de La Grossa que organitza la Generalitat a través de l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes s’han disparat respecte de l’any passat. Una portaveu del Departament d’Economia de la Generalitat ha xifrat en un 40% l’augment respecte de l’any passat per aquestes dates de la distribució de números que sol·liciten els establiments que en venen, com ara supermercats, botigues i estancs.

No són números de vendes definitives, ja que el recompte es farà després del sorteig, un cop es facin els retorns dels números que no s’hagin venut. Però la demanda de moment apunta a un creixement espectacular. Les reserves de participació, que fan empreses i entitats, s’han triplicat respecte de l’any passat. I la venda directa per internet o a través dels terminals en els punts de venda ofereix una dada indiscutible: s’ha multiplicat per quatre.

En La Grossa hi ha números fetitxe. Com si fos una catàstrofe natural, el 00155 ja s’ha esgotat, i el 15500 està a punt de fer-ho. La Grossa sortejarà entre els establiments el 01714 i el 02017, dels més buscats i que es preveu que s’esgotaran de seguida.

LA FRASE

Molta gent i entitats ens van cancel·lar les compres de números arran del que va passar l’1 d’octubre
David Masip
Associació d’administradors de loteria demarcació de Lleida

LA XIFRA

40%
És l’augment
de la distribució a demanda de La Grossa de la Generalitat respecte de l’any passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró