Societat

El nou fiscal general de l’Estat jura el càrrec davant de Felip VI

El nou fiscal general de l’Estat, Julián Sánchez Melgar, ha jurat el càrrec en un acte celebrat al palau de la Zarzuela aquesta tarda. Sánchez Melgar –proposat pel govern espanyol- pren les regnes del ministeri públic després de la sobtada mort de José Manuel Maza el passat 18 de novembre a Buenos Aires.

El nou fiscal general ha jurat el càrrec davant de Felip VI, el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, i dels president espanyol, Mariano Rajoy. Per expressar fidelitat al càrrec, ha optat per la fórmula del jurament i no de la promesa i ha situat la mà esquerra sobre la Bíblia i la dreta sobre la Constitució.

L’encarregat de donar fe de l’acte ha estat el ministre de Justícia, Rafael Catalá, que ha exercit de notari major. “Juro complir fidelment amb les obligacions del càrrec de fiscal general de l’Estat, amb lleiletat al rei, guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l’Estat”, ha estat la fórmula usada pel substitut de Maza.

Aquest dimarts prendrà possessió del càrrec a la Sala de Plens de Suprem i ja podrà començar a exercir formalment el càrrec.

Una línia continuista

Sánchez Melgar va comparèixer la setmana passada a la comissió de Justícia del Congrés, on es va referir a la qüestió catalana, tot assegurant que “en cap cas” criminalitzarà opcions polítiques o declaracions ideològiques i que només s’actuarà si hi ha conductes “amb transcendència penal”.

Llavors, va considerar que qualsevol opció política que proposi modificar la Constitució ho ha de fer “per les vies penals” i va alertar, però, que aquells que reiterin en la via unilateral i al marge de la Carta Magna tindran resposta de la fiscalia. “Si es reitera en la desobediència als tribunals o el menyspreu a la Constitució, els autors tindran resposta serena, ferma i proporcionada de la fiscalia, que es mantindrà immune qualsevol pressió”, va manifestar.

El nou fiscal també va declarar que estava “fermament convençut” de la necessitat “d’evitar fissures de l’estat de dret” i va assegurar que la crisi política catalana era “un dels problemes més greus que afronta la democràcia espanyola”.

De les seves paraules, doncs, es desprèn que la seva línia al capdavant de la fiscalia serà continuista i que prendrà el testimoni a Maza, que va ser qui va querellar-se contra el Govern i la Mesa del Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà
Vicissituds abans, durant i passada la guerra
MOMENTS DIFÍCILS

Vicissituds abans, durant i passada la guerra

Terramar, precedent avantatjat i inconclús
SITGES

Terramar, precedent avantatjat i inconclús

Estratègia comercial pionera
PROMOCIÓ INTENSA

Estratègia comercial pionera