Societat

Suport al procés sobiranista

Els colors de l’1 d’octubre

El documentalista Ernest Costa publica un sorprenent recull de cartells, murals, samarretes i altres suports d’expressions sobiranistes, fotografiats arreu de Catalunya en la jornada del referèndum i els dies previs

Faltaven un parell de setmanes per a l’1 d’octubre quan l’Ernest Costa va sortir de casa seva, a Fontcoberta, disposat a donar un cop d’ull a l’ambient previ al referèndum. “Coi! Era magnífic! Vaig pensar que pels carrers hi havia un material extraordinari que calia fotografiar”, ens explicava aquesta setmana el prestigiós documentalista. Va ser així que es va generar Hem votat!, un llibre publicat per l’editorial bisbalenca Sidillà i que conté unes 300 fotografies, seleccionades d’entre els milers d’imatges sobre la iconografia dels dies previs a l’1-O i de la mateixa jornada del referèndum, captades per Costa. La seva feina, que va abastar un centenar llarg de municipis de 33 comarques, haurà quedat com a testimoni d’uns dissenys i missatges que, en la majoria dels casos, seran efímers, una circumstància que dona encara més transcendència a la publicació.

Les fotografies es presenten ordenades per capítols, dedicats a cartells i pancartes (enganxats i instal·lats en tanques, parets, cotxes, entre arbres, als balcons...), murals (hi ha treballs de gran qualitat artística, al marge del seu significat polític), pintades (des de les més simples fins a la conversió de passos de vianants en estelades), banderes (en portaven alguns gegants i se’n van penjar en indrets com la cinglera de Castellfollit de la Roca), samarretes (s’hi van estampar no només estelades o el típic “Independència”, sinó que en una foto hi veiem fins i tot la lletra d’Els segadors) i establiments privats i edificis oficials compromesos amb el sobiranisme (estelades en botigues, façanes de fàbriques i ajuntaments, campanars d’esglésies...). El mateix dia de les votacions es resumeix gràficament en un capítol en què junt amb els cartells, el protagonisme passa a la gent, bé protegint un col·legi electoral, bé fent temps escoltant un concert improvisat. Completen el recull unes imatges, obra d’altres autors, de la càrrega policial a Sant Julià de Ramis que va impedir que hi votés el president, així com el moment en què Puigdemont diposita la papereta a Cornellà del Terri.

Complementen el material gràfic textos, en català i anglès, del president de l’ACM, Miquel Buch; la presidenta de l’AMI, Neus Lloveras; el president d’Òmnium, Jordi Cuixart; els expresidents del Parlament Ernest Benach, Joan Rigol i Núria de Gispert; l’escriptor Miquel Aguirre i els escriptors (i editors de Sidillà), Xavier Cortadellas i Judit Pujadó. De presentacions ja se n’han fet unes quantes (les últimes, a Cornellà del Terri i a Banyoles, aquesta setmana) i continuaran la setmana entrant a Torroella de Montgrí (dilluns, a La Sala, 20 h) i Girona (dimarts, seu d’Òmnium, 19 h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES