Societat

homofòbia

sanció

Sanció de 1.707 euros al bus trànsfob del grup Hazte Oír

Afers Socials ha posat tres multes aquest any a partir de la llei contra la LGBTI-fòbia

A més del bus ultracatòlic, s’ha sancionat un professor d’institut i un home per un insult homòfob a dues noies

Amb el lema Els nens tenen penis. Les nenes tenen vulva. Ho diu la biologia, l’organització ultracatòlica Hazte Oír s’ha passejat amb autobús per poblacions de tot l’Estat en unes quantes expedicions. A mitjans de març diferents ajuntaments catalans van actuar per impedir que fes campanya als seus carrers i els Mossos d’Esquadra van retenir el vehicle durant unes quantes hores sense deixar-lo entrar a Barcelona. Ara, aplicant la llei 11/2014, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies multa l’entitat amb 1.707 euros per haver difós “missatges discriminatoris cap a persones transgènere i intersexuals.

A més de la plataforma ultracatòlica Hazte Oír, Afers Socials ha multat per missatges irrespectuosos amb la diversitat sexual un professor d’institut de Lleida i un altre ciutadà. En el cas del professor, de l’institut Samuel Gili i Gaya, la sanció és de 417 euros per haver dit a classe que la relació amb una persona del mateix sexe és “antinatural”. “És com un coix o un borni, és inexplicable”, hi va afegir.

La tercera actuació denunciada i penalitzada és a un home per tracte irrespectuós a dues noies que es feien un petó al carrer. La multa és de 150 euros.

Així, en els dos anys de vigència de la llei per garantir els drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, s’han posat quatre sancions econòmiques. La primera –de 300 euros– és del setembre de l’any passat per un cas d’insults al treballador d’una residència: la víctima va ser increpada i menystinguda per la seva orientació sexual. També s’han fet aquests anys dos advertiments: un per un insult a través de Facebook i un altre per un insult homòfob dirigit a una persona mentre caminava pel carrer.

Més protecció jurídica

De tots els casos, però, el més visible ha estat el del bus amb la campanya trànsfoba d’Hazte Oír. “El govern de Catalunya té el mandat legal de vetllar pel dret a la no discriminació a les persones per identitat de gènere o expressió de gènere”, recordava el primer expedient que va obrir Afers Socials per aquesta causa. I també en aquell moment, la directora general d’Igualtat, Mireia Mata, va advertir que es difonia “un missatge públic que nega realitats existents a la societat catalana”, i hi va afegir que són col·lectius que “necessiten més protecció jurídica”.

A més, una desena d’expedients s’han resolt amb mediació i a través de la imposició d’activitats educatives. Una desena més s’han acabat arxivant per impossibilitat de demostrar la infracció; dues perquè no eren en àmbit competencial de la Generalitat, i una per renúncia de la persona interessada.

S’han instruït 63 denúncies

Treball, Afers Socials i Famílies ha instruït 63 denúncies i queixes des de l’aprovació de la llei 11/2014 per garantir els drets de les persones LGBTI i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. La llei preveu la penalització d’actituds que provoquen desigualtat i discriminació a partir de conductes il·lícites com ara la negació del dret d’admissió, simbologia LGBTI-fòbica, violència verbal, expressions vexatòries i actes que comportin aïllament, rebuig o menyspreu públic i que no concorren en l’àmbit penal.

De les 63 denúncies, 23 han seguit la via penal i 5 s’han derivat a l’àmbit laboral. Les 33 restants, segons fonts del departament, han seguit un procés administratiu que permet estudiar els fets i aplicar el règim de sancions i infraccions que recull la llei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt