Societat

Imma Torreccillas i Judith Ruiz

Coordinadores de la Cavalcada de Reis de Manresa

“Hem reduït la xifra de nens de les carrosses perquè gaudeixin de la rua”

Formen part del Grup Cultural, la secció de l’Agrupació Cultural del Bages que organitza l’arribada del príncep Assuan i la cavalcada en col·laboració amb l’Ajuntament de Manresa

En la cavalcada de Manresa, els Reis són persones conegudes que es mantenen en l’anonimat fins després de la rua. Com s’escullen?
[Imma Torrecillas:] Són persones que han fet alguna cosa per la ciutat. Els noms es consensuen amb l’Ajuntament fent propostes. L’any passat, per exemple, hi havia el cap de la policia local de Manresa perquè el cos va celebrar 150 anys.
Com ho reben els escollits?
[IT:] Al·lucinen. En acabar et diuen que ha estat un dels dies més feliços de la seva vida.
[Judith Ruiz:] Amb una il·lusió tremenda. A més, els convoquem de tal manera que queden parats. Els diem que han de venir a una reunió, però sense dir-los el motiu. I després els ho diem. Molts s’han emocionat.
L’any passat van moure 900 persones. I enguany?
[IT:] Unes dues-centes menys. Hem reduït algunes comitives, però no per falta de gent, sinó per seguretat i perquè la cavalcada era llarguíssima, tenia 21 carrosses. Es feia eterna. No és que l’hàgim reduït gaire, però serà més compacta. Hi haurà 17 carrosses. Sobretot hem reduït el nombre de nens perquè entenem que l’han de poder gaudir. Si estan en una carrossa no la poden viure, perquè només van dient adeu, com que ara no tiren caramels...
No?
[IT:] Des de la mort d’un nen a Màlaga fa quatre anys només llancen caramels els Reis. Ara la seguretat és màxima. Quan va passar l’accident, una de les mesures que es va prendre a Manresa va ser treure els caramels de tot arreu. Vam lluitar perquè no vèiem una cavalcada sense caramels i vam aconseguir que com a mínim les carrosses dels Reis en poguessin llançar, però això sí, extremant les mesures de seguretat.
Enguany la cavalcada es retransmet per TV3. És una responsabilitat afegida?
[JR:] Totalment. Només fa un mes que ho sabem.
I què van pensar quan els ho van comunicar?
[IT:] Va ser una barreja d’emocions. Ens va fer molta il·lusió, però també vaig pensar: ostres, si només falta un mes!
[JR:] Sí, perquè quan falta un mes ja tens les coses enfilades. Però s’ha de dir que no ens han posat cap trava per a res.
Els Reis estrenaran carrosses després de molts anys...
[IT:] Eren del 2003. Les havíem anat mantenint i modificant perquè es veiessin una mica diferents, però ja no donaven per a més. Per això, en la reunió del juny, ja vam dir a l’Ajuntament que aquest any sí o sí s’havien de renovar. I ara les veurà tot el país. No sé si som visionàries!
[JR:] Sí, perquè quan ho vam demanar no ho sabíem. Ho vam fer perquè realment es necessitaven noves carrosses i perquè ja no sabíem què més modificar.
I com seran?
[IT:] No podem desvelar res, només dir que estaran vinculades amb Manresa.
S’han ‘amanresat’?
[JR:] Molt. I seran molt vistoses.
Alguna novetat més?
[IT:] Tindrem personatges del Club Super3, la Tuna Tuninya animarà l’ambient amb nadales adaptades i hi haurà un final inesperat. També demanarem a la gent que encengui els lots dels mòbils per il·luminar la plaça Major. Esperem que la gent surti, la segueixi i la gaudeixi.
Serà el tercer any que els Reis fan el darrer tram a peu.
[IT:] Vam fer el canvi perquè fa tres anys hi havia obres al Joc de la Pilota i es feia impossible arribar a la plaça amb carrosses.
[JR:] El canvi va agradar i es va guanyar en seguretat i en proximitat. És molt maco que els Reis puguin interactuar amb la gent. És el que més recorden.
També organitzen l’arribada del carter reial, el príncep Assuan, les noves tecnologies no han fet desaparèixer encara les cartes físiques als Reis?
[JR:] No. Hi ha cues cada any.
[IT:] Hi ha una mitjana de 350 cartes al dia, i hi som cinc dies des de dos quarts de sis fins a les vuit o les nou del vespre, depenent de les cues, perquè el príncep és molt benèvol i si hi ha nens no marxa. El príncep arribarà aquest dissabte a un quart de sis a Crist Rei i farà un recorregut fins a la plaça Major.
Què els motiva per continuar col·laborant en la cavalcada?
[IT:] Serà el meu onzè any. Em motiva la il·lusió, com quan diem a les persones que se’ls ha escollit per fer un personatge i cau una llàgrima, o quan veus la carona dels nens en la cavalcada. Això t’omple per tots els maldecaps que has tingut.
[JR:] Per mi serà el tercer any. Però ja hi havia col·laborat amb Creu Roja Joventut. M’agrada muntar coses i amb l’Imma ens entenem perfectament. I això és bàsic en un esdeveniment d’aquesta envergadura. La meva il·lusió és el que comentava l’Imma: veure l’emoció de la gent escollida i veure la cara d’innocència dels nens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró