Societat

Una tempesta tropical deixa 130 morts a les Filipines

La tempesta s’ha anomenat ‘Tembin’

Va fer estralls sobretot a l’illa de Mindanao

Les zones més afectades es concentren en onze municipis de la província de Lanao del Nord

Més de 130 persones han mort i desenes estan desaparegudes al sud de les Filipines després del pas de la tempesta tropical Tembin, que ha causat riuades, corriments de terra i inundacions a l’illa de Mindanao. El temporal va afectar, sobretot divendres a la nit, la zona nord-occidental d’aquesta illa, la segona més gran de l’arxipèlag, mentre s’adreçava cap a l’illa de Palawan, a l’oest del país.

La província de Lanao del Nord és la més afectada per la tempesta, amb almenys 62 morts i nombrosos danys materials que van portar el govern provincial a declarar l’estat de calamitat en tota la jurisdicció. Les zones més afectades es concentren en onze municipis d’aquesta província, on la pujada de les aigües ha obligat a evacuar més de 19.000 persones, que han estat reallotjades en 30 centres d’acollida.

Una altra província afectada és la de Zamboanga del Nord, a l’oest de Lanao del Nord, on es van registrar almenys 47 morts i 15 persones més desaparegudes. La portaveu de l’Agència Nacional per a la Prevenció de Desastres, Romina Marasigan, va indicar que 18 de les víctimes van morir ofegades a la localitat de Sibuco, mentre que 17 més van morir a Guatalac a causa d’un corriment de terres. A la mateixa província, 8 persones més van morir a Salug en ser engolides per una riuada quan ja havien estat evacuades i intentaven tornar a casa per recuperar objectes personals, segons l’esmentada agència. Les autoritats locals també van informar de 5 morts a la província de Bukidnon, a la zona central de Mindanao.

En altres zones de Mindanao, el pas de la tempesta va causar abundants danys materials i va deixar sota l’aigua nombroses zones urbanes de Cagayan de Oro i Davao, ciutat de procedència del president filipí, Rodrigo Duterte. En ambdues localitats, la policia i els serveis d’emergència van haver de fer servir llanxes per rescatar els veïns que s’havien refugiat de la crescuda de les aigües a la teulada de casa seva, segons la cadena ABS-CBN.

El servei meteorològic va indicar en el seu últim butlletí que la tempesta, anomenada Vinta per aquest organisme, es dirigeix reforçada cap a Palawan, on provocarà pluges entre moderades i fortes.

LA XIFRA

19.000
persones
han estat desallotjades a la província de Lanao del Nord.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia