Societat

La grip torna a saturar les urgències d’hospitals i CAP

Sindicats i professionals alerten que la “situació empitjorarà” perquè les setmanes fortes de l’epidèmia encara estan per arribar

L’afluència i les esperes superen les de l’any passat

Tot i que l’últim comunicat del Departament de Salut no parla encara d’epidèmia –aquest any el llindar fixat és de 109,4 casos per 100.000 habitants–, en alguns centres sanitaris de Catalunya, en especial els del Vallès, el Barcelonès Nord i el Maresme, la grip ja ha saturat els serveis d’urgències. Ningú vol parlar de col·lapse, entre altres coses perquè, segons alerten els sindicats i els professionals sanitaris, el pitjor encara està per arribar amb les setmanes fortes d’epidèmia. Però sí que reconeixen que tant les urgències hospitalàries com les dels centres d’atenció primària estan a hores d’ara desbordades, al límit de la seva capacitat, i que l’afluència de pacients, si es compara amb les mateixes dates de l’any passat, és significativament superior.

L’Hospital de Sabadell, de la Corporació Sanitària Parc Taulí, un dels més castigats, ha hagut de fer front alguns dies a més de 500 visites, quan la mitjana de l’any passat va ser de 383. La seva directora executiva, Cristina Carod, explica que “poden arribar més de 40 ambulàncies en sis hores” i que totes les mesures adoptades per fer front a la situació –entre les quals hi ha l’obertura de 26 llits addicionals o les derivacions a altres centres sanitaris– no són suficients. Tant és així que el centre ha decidit suspendre l’activitat quirúrgica no urgent ni oncològica per poder alliberar espai.

Hospitals com la Mútua de Terrassa, el Vall d’Hebron, el Clínic o el Sant Pau també reconeixen una afluència superior a la de l’any passat. Asseguren que treballen “a ple rendiment” i en el cas del Clínic arriben fins i tot a quantificar l’increment d’atenció en un 3%. I això que en tots els casos, com és habitual cada any per aquestes dates, posen un marxa un pla especial, que en el cas del Vall d’Hebron o el Sant Pau inclou l’habilitació de llits en altres centres com l’hospital de l’Esperança o el Dos de Maig.

Encara que Salut no preveu actualitzar les dades fins avui o demà, el personal sanitari opina que, per l’increment de demanda assistencial dels últims dies, en especial de gent gran i persones amb afectacions respiratòries, “és evident que ja estem entrant en fase epidèmica”.

La pregunta cau pel seu propi pes: i si cada any se sap que passarà, per què no s’evita? El doctor Xavier Lleonart, responsable d’hospitals del sindicat Metges de Catalunya, té molt clara la resposta. “Les urgències es dimensionen tan justes, que sempre estan al 90%. Qualsevol imprevist les desborda”, assegura. I la solució passa no només per destinar més recursos, sinó per “deixar de tractar el servei com una fàbrica”. I en aquest sentit, Lleonart és categòric. “Mentre no es pensi que s’està oferint un servei públic, i no productivitat, cada any parlarem del mateix”, assegura un metge que treballa en el servei d’urgències de l’Hospital de Terrassa i que té molt clar que “tanta massificació obliga a atendre en precari i fa la pràctica de la medicina molt complicada”.

La situació no és millor als centres d’atenció primària. Els facultatius han arribat a obrir el compte de Twitter @nodemanemgaire, on pengen situacions inversemblants com 67 persones apuntades a la mateixa hora. A l’atenció primària la demanda ha crescut un 26% respecte de la mateixa setmana de l’any anterior, segons destaca el responsable d’atenció primària de Metges de Catalunya, Òscar Pablos, que preveu un repunt amb la tornada a l’escola.

LA XIFRA

97,65
casos
per cada 100.000 habitants és l’última dada d’incidència facilitada pel Departament de Salut.

Una vacuna menys efectiva

La vacuna contra la grip d’aquest any té una efectivitat menor que altres temporades. És la mateixa de l’any passat, i s’ha demostrat que en una de les tres soques, la principal i que afecta sobretot la gent més gran, la A-A-AH3 només té efectes preventius en el 25% dels casos, mentre que el percentatge habitual és d’un 50%.

Malgrat això, el Departament de Salut continua recomanant a la gent que es vacuni, sobretot als col·lectius de risc, ja que el 82% dels ingressos hospitalaris greus corresponen a persones que no havien estat vacunades.

Tot i aquesta reducció en l’efectivitat, l’epidemiòleg de l’hospital Clínic Antoni Trilla considera que la temporada de grip serà normal, “ni més bona ni més dolenta” que la dels últims anys.

L’última dada facilitada pel Departament de Salut fixava la incidència fins al dia 29 de desembre en 97,67 casos per 100.000 habitants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia