Societat

Societat

Els Reis d’Orient porten un any més la seva màgia a Catalunya

Centenars de milers de persones els surten a rebre en les tradicionals cavalcades que se celebren arreu del país

La plaça Major de Manresa s’omple de globus grocs

Els Reis d’Orient han tornat aquest dijous a Catalunya per escampar un any més la seva màgia i la il·lusió, sobretot entre els més petits. Centenars de milers de persones han participat en les tradicionals cavalcades que se celebren arreu del país per rebre ses màgiques majestats, que han arribat a les viles i ciutats catalanes en els més diversos mitjans de transport.

La desfilada més multitudinària s’ha viscut a Barcelona, on unes 600.000 persones han sortit al carrer. Com és habitual, els savis d’Orient han arribat per mar a bord del pailebot Santa Eulàlia i han desembarcat al Moll de la Fusta, on els ha rebut l’alcaldessa, Ada Colau. Aquest any ho han fet amb un missatge de pau i de record dels atemptats que la ciutat va patir el 17 d’agost. El rei Melcior ha destacat que “després dels atemptats de l’estiu, Barcelona encara ens acull amb una rialla als llavis; és una ciutat noble i de bon cor”. De la seva banda, Colau ha assenyalat que “encara que aquest any ens han passat coses dolentes, més que mai desitgem ser una ciutat de pau, amor i acollida”.

Cap a les sis de la tarda els Reis d’Orient han iniciat el recorregut de cinc quilòmetres per la ciutat des de l’avinguda Marquès de l’Argentera fins a la Font Màgica de Montjuïc. Més de 1.200 participants i 300 ballarins i actors han format part de la comitiva.

Els Reis també han arribat per mar a Tarragona. Han desembarcat cap a un quart de set del vespre al barri mariner del Serrallo, on els han rebut milers de persones de totes les edats. Els més petits han aprofitat fins al darrer moment per lliurar les seves cartes al seu rei preferit. La novetat d’aquest any és que els protagonistes de la nit màgica han saludat els tarragonins des del balcó del Teatre del Pòsit.

Tot seguit, els Mags s’han traslladat en cotxes fins al carrer Reial, on els esperaven les quinze carrosses que conformen la Cavalcada. La comitiva ha estat integrada per uns 280 patges i més de 200 voluntaris i treballadors municipals. Aquest any, però, no han desfilat els dotze cavalls muntats per romans. Es tracta d’una decisió “excepcional” que s’ha pres per motius de seguretat i per la dificultat de trobar genets a causa del relleu generacional. Milers de persones han desbordat els principals carrers de la ciutat, en què s’han repartit uns 2.500 quilos de caramels aptes per a celíacs.

L’arribada dels Reis ha aplegat milers de nens als carrers de Girona. La cavalcada, en la qual hi han participat prop de 300 persones, ha omplert d’il·lusió i emoció les cares dels més petits. Durant tot el recorregut – una part a peu i una altra amb carrossa– s’han vist nombrosos fanalets de color groc reclamant la llibertat dels “presos polítics”. En total, la cavalcada ha durat prop de dues hores i ha acabat a la Plaça del Vi, davant l’Ajuntament, on ses majestats han fet el pregó. Després han atès tots els nens que han volgut pujar. Fins aleshores els Reis d’Orient, amb l’ajuda dels patges i tots els seus ajudants, han repartit prop de dues tones de caramels entre els assistents.

A la Seu d’Urgell, Melcior, Gaspar i Baltasar han entrat a la ciutat baixant pel riu Segre amb tres barques de ràfting i acompanyats de nou piragüistes de competició del Club Cadí Canoë-Kayac. Tampoc han faltat a la seva cita a Tarragona, on han arribat en vaixell. Concretament, han desembarcat al barri del Serrallo, on els han rebut milers de persones de totes les edats.

A mitja tarda, ses majestats han arribat a Reus en avioneta i posteriorment han visitat els nens ingressats a l’hospital de Sant Joan. A les set de la tarda s’ha donat el tret de sortida a la Cavalcada pel centre de la capital del Baix Camp.

A Valls, els Reis d’Orient han arribat a l’estació del ferrocarril i, per seguretat, tots els caramels s’han llençat des del darrer vehicle de la cavalcada a través d’un canó. A Salou i a Cambrils, els Mags han fet acte de presència per via marítima.

A la Seu d’Urgell, Melcior, Gaspar i Baltasar han entrat a la ciutat baixant pel riu Segre amb tres barques de ràfting i acompanyats de nou piragüistes de competició del Club Cadí Canoë-Kayac. Des del Parc del Segre, petits i grans els han rebut i un espectacle pirotècnic, a càrrec dels Diables de l’Alt Urgell. Un total de 13 carrosses han conformat la cavalcada d’enguany, entre les quals hi havia les dels tres Reis, les escoles de la ciutat, el Parc de Bombers de la Seu i la Policia Municipal.

Globus grocs a Manresa

La cavalcada dels Reis d’Orient de Manresa ha agafat enguany un protagonisme inesperat per la crida que han fet l’ANC i Òmnium del Bages d’acudir-hi amb roba o complements de color groc en suport dels presos polítics aprofitant que aquest any ha estat la ciutat escollida per la retransmissió de TV3.

Els Reis, que aquest any han estrenat carrosses noves, han circulat pels carrers del centre de la capital del Bages aliens a la polèmica, però el color groc s’ha fet especialment present al punt final del recorregut, a la plaça Major, on desenes de persones portaven globus grocs i llums del mateix color. Al final de l’acte s’ha fet una enlairada dels globus. A la plaça s’han sentit crits de “Llibertat” quan l’alcalde de la ciutat, Valentí Junyent, s’ha adreçat als assistents i ha demanat el desig de “poder viure en democràcia i llibertat”.

L’Associació Cultural del Bages –l’entitat que organitza la desfilada– s’ha desmarcat de la crida de portar símbols grocs perquè prefereixen mantenir la política fora de l’acte. A la cavalcada hi han participat 17 carrosses i uns 700 voluntaris, que han repartit uns 400 quilos de caramels.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar