Societat

JAUME AYMAR

DIRECTOR DEL SETMANARI ’CATALUNYA CRISTIANA’

“El Vaticà està molt atent a la qüestió catalana”

“El setmanari ‘Catalunya Cristiana’ arriba demà al número 2000”

“El papa Francesc ha enviat una felicitació especial a l’únic setmanari de l’Església catalana”

“El secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolin, que ens ha concedit una entrevista, convida totes les parts implicades en el conflicte català a fer una reflexió a fons”

Visió de país
Mossèn Jaume Aymar, rector de la parròquia de Santa Maria de Badalona, és el director del setmanari Catalunya Cristiana i de l’emissora Ràdio Estel. Doctor en història de l’art, és professor en diversos centres universitaris de Catalunya i degà de la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull (URL). Catalunya Cristiana és l’única publicació setmanal de l’Església catalana. Es pot adquirir en quioscos i llibreries especialitzades i a les parròquies. Cada setmana s’envia als missioners catalans d’arreu del món.
El setmanari el van fundar el 1979 mossèn Joan Jarque i mossèn Francesc Malgosa

Demà el setmanari Catalunya Cristiana publica el número 2000. Per commemorar-ho, s’ha fet una tirada especial de 42.000 exemplars amb el lema 2.000 setmanes amb tu. El papa Francesc, que surt a la portada, ha enviat una felicitació a la publicació i l’ha encoratjat a continuar “treballant amb esperit de comunió eclesial”. La celebració oficial de l’efemèride serà diumenge 28, data en què es farà una missa a la catedral de Barcelona oficiada pel cardenal Joan Josep Omella.

El contingut d’aquest número?
La sorpresa d’última hora va ser que el sant pare ens va enviar, just quan ja tancàvem el número, una felicitació signada per ell i adreçada al cardenal Omella, que és el president de la nostra fundació. Això ens ha encoratjat molt, ha estat una gran alegria a la redacció i, naturalment, la seva felicitació ha merescut l’honor de la portada. Francesc ens encoratja a treballar per la comunió i a propagar l’alegria de l’Evangeli, un tema molt seu. Un altre contingut d’aquest número del qual estem molt satisfets és una entrevista al cardenal Pietro Parolin, el secretari d’Estat del Vaticà.
Ens pot avançar alguna de les coses que ha dit Parolin?
Li vam preguntar sobre la qüestió de Veneçuela, per exemple, d’on va ser nunci. També per Jerusalem i, naturalment, per Catalunya i pel moment que estem vivint. Ell va dir que calia esperar a veure com s’anava definint la cosa, com quedaria el Parlament després de les eleccions... I, en tot cas, ell convida totes les parts implicades en el conflicte català a fer una reflexió a fons.
Queda clar que des del Vaticà se segueix l’actualitat catalana.
I tant! I ell ho diu expressament. Estan molt atents a la qüestió catalana, molt al corrent. El papa, per exemple, va rebre en mà el llibre Aportacions catalanes universals, un volum molt important que va editar la Fundació Occitano-Catalana i en el qual també hi ha moltes aportacions fetes per l’Església. Sabem que el papa està molt al corrent del tema.
Vostè té una cita amb el papa?
El dia 26 confio a poder concelebrar amb ell la missa a Santa Marta i poder-li lliurar dos exemplars de Catalunya Cristiana, un de l’edició catalana i un altre de l’edició castellana.
Editen en català i en castellà des del primer dia?
Des del número 1, l’any 1979. Va ser una aposta dels fundadors, mossèn Jarque i mossèn Malgosa, que van pensar que d’aquesta manera s’ajudaria a normalitzar les dues llengües.
Per què ‘Catalunya Cristiana’?
No hi volien posar Barcelona, tot i que la capital catalana hi té un pes molt important –de fet, parlem molt de Barcelona i sovint ens ho retreuen–. Per això vam triar Catalunya, perquè intentem que tots els altres bisbats catalans i de les Illes hi tinguin també el seu espai. Finalment, vam optar per cristiana i no catòlica. En tots aquests anys, hem tingut contribucions de les esglésies reformades i de les esglésies ortodoxes.
L’Església catalana és la que es va identificar amb el Vaticà II i ara amb el papa Francesc?
Som l’Església que fa camí a Catalunya. L’Església és universal, però s’encarna en un lloc concret, en una cultura concreta, i això fa que tingui unes particularitats, des de la llengua fins al tarannà, la manera de fer... És l’Església dels bisbats de Catalunya, el que anomenem la Tarraconense. Certament, Catalunya dins de l’Església espanyola ha estat pionera, potser per la seva proximitat amb França i Europa, potser per la tradició d’un cristianisme amb un compromís social de llarga durada... Som capdavanters en qüestions litúrgiques, per exemple, amb els congressos litúrgics, que van començar a Montserrat... Montserrat mateix és un símbol de Catalunya i té una presència molt gran en els nostres mitjans, tant a Catalunya Cristiana com a Ràdio Estel. Sintonia amb Francesc? Tota. El seu tarannà ens és molt proper.
S’han trobat en l’atzucac d’haver de denunciar agressions contra Catalunya comeses per altres mitjans finançats per l’Església espanyola com ara la COPE i 13TV?
Ho hem fet, però mai posant-nos-hi en contra. Som conscients que hi ha hagut programes i comentaris que han fet molt mal a la convivència i que han obert ferides que trigaran anys a cicatritzar... Nosaltres seguim el lema del pare Lombardi, que deia que “la comunicació és per a la comunió”. Intentem fer una lectura més ponderada, donar elements per a la reflexió.
En la creació de ‘Catalunya Cristiana’ i de Ràdio Estel, va ser clau el bisbe Joan Carrera.
Hi va creure des del primer moment. Feia els editorials amb mossèn Jarque i va contribuir molt a la seva difusió. La secció Ara mateix la va escriure durant més de 25 anys.
Projectes de futur?
Volem potenciar el lloc web i fer una aplicació per al mòbil, i ens estem plantejant redissenyar a fons el setmanari. Si des del principi es va optar pel format diari, ara estudiem el format revista, més còmode. També estem en converses amb L’Osservatore Romano per poder fer en català una síntesi del diari del Vaticà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona