Societat

societat

treball precari

Contractes de dies, contractes d’hores

Clara, una colombiana de 55 anys que està sola i ha treballat fent neteja, en fruiteries i restaurants, viu esperant que la truquin

“Als pares, que són a Colòmbia, els dic que estic bé. Encara que el meu cor estigui partit de dolor”, admet

Treballar sense contracte, veure’s obligat a ser fals autònom, contractes temporals o mitges jornades involuntàries... són elements de l’anomenat “treballs precaris”. Càritas Diocesana de Barcelona denuncia en l’informe Vides precàries l’augment els últims anys del treball precari i com el “treball decent” és cada cop més difícil de trobar, malgrat que les dades macroeconòmiques mostren una sortida de la crisi. Vista l’experiència de les persones que acudeixen a l’entitat demanant acompanyament per trobar feina, l’informe adverteix que “la precarietat travessa tots els àmbits de les vides de les persones, tant en l’habitatge, la salut física i mental com en les relacions familiars”. L’informe posa rostre i veu en primera persones de 35 testimonis que, mentre sobreviuen com poden, busquen una certa estabilitat amb un contracte estable i un sou digne.

“Considero que el meu problema és l’edat i que no he trobat una persona que em doni l’oportunitat de poder demostrar les meves aptituds”, explica Clara, que té 55 anys i ha encadenat contractes de dies o fins i tot d’hores, sempre amb un sou molt precari. S’esforça a no perdre l’ànim. “Hi ha dies que estic xafada, però d’altres m’aixeco motivada i vaig d’empresa a empresa amb optimisme pensant que em trucaran –explica–. I, després, ni tan sols em truquen per fer cap entrevista”. La Clara és originària de Colòmbia i porta dotze anys a Catalunya. Reconeix que això no ho explica a la seva família: “Tinc a la família aïllada de la vida personal. Als pares i als meus germans, quan els truco, sempre els dic que estic bé. Encara que el meu cor estigui partit de dolor”.

La Clara ha treballat netejant oficines, en fruiteries, en restaurants... “M’he trobat amb tot –recorda–. Les cambreres d’hotel tenen 10 minuts per deixar perfecta l’habitació perquè hi entri un nou turista. I cobres 5 euros per hora. Però has de subsistir i més si estàs sola”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona