Societat

SAÜL GORDILLO

DTOR. CATALUNYA RÀDIO

“Els mitjans públics som un objectiu a abatre”

“L’audiència valora el contingut i la qualitat dels professionals de la ràdio en català al marge de la llengua que parlin a casa”

“La gent sap que, tot i els atacs rebuts, la credibilitat de Catalunya Ràdio està fora de dubte”

Planter de periodistes
Catalunya Ràdio no només aconsegueix unes audiències molt bones, sinó que és el planter de molts professionals que fan carrera en altres emissores i mitjans, una virtut pròpia d’un servei públic, segons remarca el seu director

Catalunya Ràdio és un dels tres finalistes del premi Martí Gasull de la Plataforma per la llengua per haver “construït un espai català de comunicació” i per “la força dels oients, que se la fan seva diàriament”, i encara més arran dels últims atacs que ha rebut.

Què suposa per a Catalunya Ràdio ser finalista del premi Martí Gasull?
És un honor el simple fet que se’ns hagi proposat com a finalistes. Per Catalunya Ràdio, la cura, la promoció i la defensa de la llengua sempre han estat importants.
La ràdio és una excepció positiva pel que fa a la presència del català en el panorama mediàtic. A què ho atribueix?
Suposo que és perquè la ràdio és un mitjà molt proper i molt familiar i, en canvi, els altres mitjans potser demanen un esforç afegit. La ràdio té un punt de proximitat que fa que la realitat del país que expliquen Catalunya Ràdio i les altres emissores no pugui competir amb les emissores de Madrid. El fet que la principal alternativa a la ràdio pública, que té el lideratge, també sigui en català ha acabat de consolidar la normalització de la llengua a la ràdio. Això també demostra que l’audiència valora el contingut i la qualitat dels seus professionals al marge de la llengua. Hi ha molta gent que és castellanoparlant que escolta les ràdios en català.
Si la ràdio en català té tan bona salut, té sentit que hi hagi una emissora pública?
Crec que sempre hi ha d’haver mitjans públics. Quina garantia té un ciutadà que demà una empresa privada no canviarà la seva línia? Cal que hi hagi uns mitjans públics plurals i eficients i que expliquin bé el que passa al país, malgrat les dificultats del moment.
Estan en perill, ara, els mitjans públics?
Estan passant l’època més dura des de la Transició. S’han ajuntat l’ofensiva mediàtica de Madrid contra els mitjans públics catalans, als quals acusen d’adoctrinar; la caiguda de la publicitat en el cas de la televisió, i una sèrie de regulacions impulsades per l’Estat, com ara aquesta última de l’IVA, que ens posen en una situació econòmica molt difícil. A ningú se li escapa que som un objectiu a abatre.
Els expedients pels editorials de Mònica Terribas han fet que hi hagi autocensura?
Alguns partits i la junta electoral han estat massa intervencionistes en la darrera campanya electoral. Vull creure que respon a l’excepcionalitat del moment, perquè va ser després de la proclamació de la República i de l’aplicació immediata del 155. Crec que això ha cohesionat els professionals de la casa. No he detectat que estiguin condicionats. La gent sap que la credibilitat de Catalunya Ràdio està fora de dubte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró