Societat

JOSEP BAUBÍ

PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DEL CENTRE-NUCLI HISTÒRIC DE LA CIUTAT DE TORTOSA

“Cal apostar per la rehabilitació d’edificis i evitar l’especulació”

Les obres del Pincat i l’edifici de la Generalitat han canviat la pell del nucli antic tortosí, però els veïns reclamen un esforç més perquè el barri torni a tenir vida

Quina valoració fa de les inversions realitzades al nucli antic els darrers anys?
S’ha fet una inversió pública potent:18 milions d’euros en les obres del Pincat, 14 milions en l’edifici de les delegacions i 6 milions en l’edifici de Justícia, que s’està construint. Les obres del Pincat han implicat canviar la pell al nucli antic. Amb tot, el Pincat no està acabat, queda pendent el carrer de la Mercè i la plaça dels Estudis i la gran assignatura pendent: el barri del Castell, que és la zona més degradada de Tortosa.
Al marge de la recuperació urbanística, què més s’hauria de fer?
Cal actuar en habitatges per tal que la gent torne a viure al nucli antic. És necessària una política activa, una aposta per la rehabilitació d’edificis i evitar l’especulació, perquè hem començat a detectar lloguers abusius. Els tortosins han de creure en el potencial econòmic i turístic del nucli històric. Hem de seguir l’exemple de Girona.
Quants habitatges buits hi ha al barri?
Més d’un miler. Ara la Generalitat ha començat a fer la ITV dels habitatges, és a dir, que han de complir una normativa, i això ens pot evitar ensurts. A més dels habitatges hi ha locals buits i fins i tot el Palau Capmany està en venda: en demanen 1,2 milions d’euros. Ens preocupa el que s’instal·le en aquest edifici i pensem que l’ideal seria un hotel. S’hauria de vigilar aquells locals que estan tancats i fer-los pagar una taxa si estan massa temps tancats. També és necessari donar un al·licient als emprenedors que aposten pel nucli antic.
Fa pocs dies ha tancat l’última oficina d’una entitat bancària que quedava al nucli antic. Què en penseu?
No creuen en el nucli antic i és una decisió que ens perjudica. CaixaBank no ha tancat perquè no tingués clients, sinó per una política d’empresa. Volen que tots els tràmits es facin per internet.
Hi ha problemes de convivència al nucli antic?
És un barri molt tranquil, tot i que amb problemes d’habitabilitat. Hi ha gent que viu en unes condicions pèssimes. Hi ha població immigrant i d’ètnia gitana que ho està passant malament, hi ha pobresa, però de problemes de convivència no n’hi ha.
Creu que la Festa del Renaixement ha servit per dinamitzar el nucli antic?
La Festa del Renaixement està molt bé, però únicament amb la festa no s’ha millorat el barri. La festa només dura quatre dies i hi ha gent de Tortosa que lamentablement només entra en alguns racons del nucli antic durant aquells dies. A més, crec que la festa s’hauria de potenciar però no s’ha de massificar. Ha de ser una festa cultural i de promoció de la ciutat, no només de les tavernes.
Quines mancances hi ha al barri?
Una de les mancances del nucli antic és la falta d’aparcaments. Ara estem negociant amb l’Ajuntament la possibilitat que s’habiliten uns aparcaments a la zona del barranc del Rastre. Al centre i al nucli antic tots els aparcaments són de pagament.
Des de l’associació heu insistit perquè es faci un aparcament a l’hospital. Esteu satisfets del projecte?
Finalment la Generalitat ha assumit un projecte que reclamàvem des del 2014 i les obres podrien començar a final d’any. L’aparcament serà la primera fase d’un projecte més ambiciós d’ampliació de l’hospital perquè el nou centre sanitari no es farà. I estem disposats a acceptar-ho amb una condició: volem l’aparcament gratuït, que assumeixi el cost de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri d’Olot

enogastronomia

Cinc catalans competeixen a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt