Societat

Societat

Barcelona dona la benvinguda a l’Any Nou Xinès del Gos

Una desfilada amb elements de la cultura xinesa i catalana, tret de sortida d’unes celebracions que s’allargaran fins al 2 de març

Arrenquen a Barcelona les celebracions del nou any xinès, el 4716, designat l’any del gos de terra. Aquest dissabte s’ha fet la ja tradicional desfilada amb elements de la cultura xinesa i catalana, tenint en compte que, per exemple, ambdues comparteixen imatges com la del drac i el gust per la pirotècnia.

El recorregut de la rua, amb la participació de més d’un miler de persones, ha començat al Parc de l’Estació del Nord i ha arribat al passeig Lluís Companys, indret que durant tot el dia acull espectacles i una fira gastronòmica i cultural.

La xinesa és ja la segona comunitat estrangera més nombrosa a la capital catalana -per darrera de la nacionalitat italiana-, amb gairebé 20.000 ciutadans, que arriben a gairebé 60.000 arreu de Catalunya. Pel que fa a l’any nou, la tradició diu que el gos, per la seva lleialtat, és un animal que atreu la fraternitat i que és propici per als negocis i l’amor.

Percussió, pólvora i figures han marcat una desfilada colorista i eclèctica on no han faltat els tradicionals dracs i lleons, que atreuen la sort i espanten els mals esperits. Nens i nenes vestits amb la indumentària tradicionals o, fins i tot, disfressats de gosset s’han barrejat amb, geganters, diables i trabucaires.

Entre els assistents, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, acompanyada de representants d’entitats i associacions xineses i del Secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós. La desfilada ha recorregut els entorns de l’Estació del Nord, ha baixat pel passeig Lluís Companys i ha finalitzat a l’Arc de Triomf, on ha tingut lloc diverses actuacions musicals i espectacles, que s’allargaran durant tot el dia.

A més, el passeig Lluís Companys acull durant tot el dia una fira gastronòmica per acostar a través del sentit del gust la cultura xinesa als barcelonins. La celebració de l’Any Nou Xinès és un clar exemple d’interculturalitat pel fet que la seva organització va tant a càrrec de federacions i entitats xineses de Catalunya com entitats i associacions catalanes. Hi participen també 200 voluntaris que fan possible que es celebrin els actes.

Del Gall de Foc al Gos de Terra

El 2018, o millor dit el 4716 és l’any del gos, i pren el relleu al gall. A diferència de l’horòscop occidental, en el xinès els signes canvien cada any i no cada mes. Sent uns dels més antics que es coneixen, el calendari també presenta variacions del l’almanac que coneixem, ja que es basa en els cicles de la Lluna.

Aquest fet ve donat pels orígens del calendari establer segons els diferents períodes agrícoles, la principal activitat econòmica durant segles. D’aquesta manera, l’any nou comença més tard de l’1 de gener, amb l’aparició de la primera Lluna Nova, fet que sol passar entre el 21 de gener i el 20 de febrer.

La rata, el bou, el tigre, el conill, el drac, la serp, el cavall, la cabra, el mico, el gall, el gos i el porc són els dotze animals que representen aquest horòscop, i depenent de l’any, tenen un element assignat entre el foc, l’aigua, la terra, la fusta i el metall.

Enguany, el gos es considera un any pròsper i més tranquil que no pas l’anterior, el del gall. Segons la tradició, la lleialtat que caracteritza el caní pot afavorir les relacions, tant personals com professionals, entre les persones. L’any del gos ha començat aquest divendres 16 de febrer i li prendrà el relleu el porc, el 5 de febrer de 2019.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona