Societat

Els motors dièsel fan créixer el risc de tenir un ictus

Un estudi de l’hospital del Mar conclou que el carbó negre té un efecte inflamatori que pot desencadenar la malaltia

S’han analitzat dades de 2.740 pacients

La contaminació que produeixen els motors dièsel té una relació directa amb el risc de tenir un ictus aterotrombòtic. Aquesta és la principal conclusió d’un estudi elaborat per l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), l’hospital del Mar i l’Institut de Salut Global Barcelona (ISGlobal), que acaba de publicar la revista Enviromental Research.

L’estudi, liderat pel doctor Jaume Roquer, cap del servei de neurologia clínica de l’hospital del Mar, i la doctora Rosa Maria Vivanco, ha analitzat dades de 2.740 pacients atesos a l’hospital del Mar per un ictus entre els anys 2005 i 2014. I els resultats han estat contundents. El sutge o carbó negre que generen els motors dièsel incrementen de forma exponencial les possibilitats de tenir un ictus en persones que ja tenen, de forma subjacent, una malaltia ateroescleròtica, és a dir, persones que ja tenen acumulació de calç o colesterol a les parets de les artèries. En aquestes persones, el sutge actua com un desencadenant. “A curt termini, aquest element contaminant produeix una resposta inflamatòria que pot acabar provocant el despreniment d’aquestes plaques adherides a les parets de les artèries, que són les que poden acabar tancant un vas cerebral i provocant l’ictus”, explica la doctora Vivanco.

L’estudi, que ha utilitzat dades de qualitat de l’aire registrades a l’única estació de Barcelona que controla els nivells de sutge, situada a Palau Reial, estableix un barem de risc i conclou que “per cada increment d’1,7 micrograms per metre cúbic de la seva concentració a l’aire, el risc de tenir un ictus durant les 24-72 hores següents creix un 20%”. Durant el període de l’estudi, els nivells de carbó negre o sutge van ser d’1,4 micrograms per metre cúbic.

Tot i que està demostrat el seu efecte nociu per a la salut, de moment no hi ha cap tipus de recomanació respecte als seus nivells de concentració a l’aire. L’investigador d’ISGlobal i signant també de l’estudi, Xavier Basagaña, considera que aquest nou estudi “aporta noves evidències sobre les conseqüències del carbó negre sobre la salut i reforça la necessitat d’incloure’l com un contaminant més en les directives de la Unió Europea”.

L’estudi va estudiar també la possible influència de les partícules de menys de 2,5 micres en el risc de tenir ictus. Estudis anteriors havien demostrat l’increment de la mortalitat per ictus a llarg termini a causa de la contaminació atmosfèrica. En aquest cas, però, no s’ha pogut establir aquesta relació directa, cosa que no vol dir necessàriament, com aclareix la doctora Vivanco, que no hi sigui. “Els pacients analitzats són de dos districtes de l’àrea d’influència de l’hospital del Mar. El fet que no haguem trobat relació no vol dir que no hi sigui; simplement, que no ho hem pogut demostrar”, precisa la investigadora, que juntament amb el doctor Jaume Roquer formen part del programa de recerca en processos inflamatoris i cardiovasculars de l’IMIM. Ara els investigadors es plantegen ampliar l’estudi a tot Catalunya.

LA XIFRA

2.740
pacients
atesos a l’hospital del Mar per un ictus entre els anys 2005 i 2014.

LA FRASE

És necessari incloure el sutge que desprenen els motors dièsel com un contaminant més
Xavie Basagaña
autor de l’estudi

El Clínic i el BBVA creen un portal de salut

L’hospital Clínic i l’entitat bancària BBVA han creat el PortalClínic Informació que et cuida, un lloc web d’informació de salut, avalada amb la participació de 200 professionals sanitaris del mateix hospital i una setantena de pacients i familiars.

En una primera fase, el portal, que incorpora vídeos de metges i malalts, s’estructura en 63 continguts. S’han inclòs malalties greus, com l’infart, l’ictus o el càncer de pulmó, i també d’altres amb alta prevalença, com la hipertensió arterial o la diabetis i trastorns vinculats a grups poblacionals, com ara l’autisme en nens, la degeneració macular associada a l’edat; l’osteoporosi o la disfunció erèctil.

Segons va explicar ahir el director general del Clínic, Josep Maria Campistol, el portal pretén cobrir les necessitats d’informació de malalts i familiars. L’excés d’informació a la xarxa fa que moltes vegades costi destriar quina és la que té valor científic. Aquest portal vol oferir “una informació fiable, de qualitat”, alhora que vol contribuir a fer que els pacients “tinguin un paper actiu en l’atenció de la seva salut”.

El BBVA ha donat suport a la iniciativa amb 1,4 milions d’euros per a la seva posada en marxa i ho continuarà fent a llarg termini, amb convenis a tres o cinc anys i mig milió d’euros anuals, per facilitar l’actualització de les informacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà
Vicissituds abans, durant i passada la guerra
MOMENTS DIFÍCILS

Vicissituds abans, durant i passada la guerra

Terramar, precedent avantatjat i inconclús
SITGES

Terramar, precedent avantatjat i inconclús

Estratègia comercial pionera
PROMOCIÓ INTENSA

Estratègia comercial pionera