Societat

El concurs de l’oli de la Fira de Jesús s’internacionalitza

L’oli, la garrofa i la cultura popular són els tres eixos del certamen que se celebra aquest dissabte i diumenge

Jeroni Castell, xef de Les Moles d’Ulldecona, amb una estrella Michellin, serà l’encarregat demà a la tarda d’inaugurar oficialment la XXIII Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre i la II Fira de la Garrofa que Jesús celebra aquest cap de setmana. L’edició passada, el certamen que és aparador de l’oli que es produeix al territori va fer un pas endavant per ajudar a donar a conèixer i reivindicar el valor d’aquest producte: el certamen va presentar l’oli guanyador del seu Concurs al Tast dels Olis de les Terres de l’Ebre a dos concursos de Japó i França. “Al Japó el nostre oli va obtenir una menció especial”, explica l’alcalde, Víctor Ferrando. Vista la bona experiència, la iniciativa es manté i el projecte d’internacionalització s’amplia a través del mateix concurs. “Obrim una altra categoria al Tast, per a olis d’altres països, ja que pensem que l’oli extra verge ebrenc pot competir amb totes les garanties, i també es convoca una categoria per a olis ecològics”, diu Ferrando. Relacionat amb l’oli s’ha de destacar també l’Espai Àgora, la celebració de la Taula de l’Oli, que fixa els preus i tots els concursos i sortejos tradicionals.

Aquest treball de reivindicació i difusió, la fira de Jesús també el farà amb la garrofa en col·laboració amb EIG, Empreses Innovadores de la Garrofa. “Ara mateix la indústria alimentària només dona valor al garrofí, la llavor que s’utilitza per a espessidors i estabilitzants, quan és un producte amb excel·lents propietats. Es tracta de donar valor també a la polpa de la garrofa i buscar noves aplicacions”explica Ferrando. Així doncs, la II Fira de la Garrofa estrenarà un concurs d’elaboració de rebosteria amb farina de garrofes per a professionals i públic en general i a tots els participants se’ls regalarà 300 grams d’aquesta farina, “un producte gurmet difícil de trobar”, descriu l’alcalde.

Finalment, l’altre gran eix de la fira és la cultura popular, amb la XXIII Trobada de Grallers i Dolçainers dels Països Catalans que demà reunirà 17 colles de músics. A la tarda hi haurà una cercavila i el concert de gralla i dolçaina dels grups de la Trobada i, a la nit, el concert folk amb Mascarats, Pepet i Marieta i el DJ PDCAT. Diumenge serà una cantada de jotes versades i l’actuació del Grup de Dansa Paracota. Les activitats gastronòmiques i tastos de vins, les demostracions d’oficis antics i les cites esportives completen el programa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona