Societat

laboral

sentència

Les dones embarassades poden ser acomiadades en el marc d’un ERO

El Tribunal de Justícia de la UE dóna la raó al banc espanyol Bankia sobre l’acomiadament d’una treballadora embarassada en el marc d’un Expedient de Regulació d’Ocupació

Les dones embarassades poden ser acomiadades en el marc d’un acomiadament col·lectiu. Si més no, així ho ha resolt el Tribunal de Justícia de la Unió Europea en una sentència on també indica que l’empresari haurà de comunicar a la treballadora els motius que justifiquen l’acomiadament i els criteris objectius que l’empresa ha utilitzat per escollir els treballadors afectats.

D’aquesta manera, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea respon sobre el cas d’una treballadora de Bankia de Mataró que va ser acomiadada quan estava embarassada el 2013 en el marc d’un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO). Segons els jutges europeus, en aquests casos l’empresa “ha de comunicar a la treballadora embarassada els motius que justifiquen l’acomiadament i els criteris objectius seguits per designar als treballadors afectats per l’acomiadament”.

El tribunal assenyala que la directiva sobre la seguretat i la salut de la treballadora embarassada no s’oposa a una normativa nacional que permeti l’acomiadament d’una treballadora embarassada amb motiu d’un acomiadament col·lectiu.

El cas es refereix a l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) que Bankia va posar en marxa el 2013, que va afectar entre d’altres a una dona embarassada que va decidir presentar una demanda davant un jutjat de Barcelona, que es va pronunciar a favor de l’entitat bancària. L’afectada va recórrer davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el qual es va dirigir al seu torn a la cort de Luxemburg.

Els jutges europeus deixen clar en primer lloc que violaria la normativa comunitària una decisió d’acomiadament adoptada per raons essencialment relacionades amb l’embaràs de la treballadora. No obstant això, es respecta el Dret europeu quan la decisió d’acomiadament es pren entre el començament de l’embaràs i el final del permís de maternitat per raons no relacionades amb l’embaràs i sempre que l’empresa comuniqui per escrit l’acomiadament i els motius que ho justifiquen.

També és compatible amb la legislació europea una llei nacional que permeti a l’empresa acomiadar una embarassada en el marc d’un acomiadament col·lectiu sense comunicar-li més motius que els que justifiquen aquest acomiadament col·lectiu, sempre que s’indiquin els criteris objectius seguits per designar els treballadors afectats.

Per tant, la legislació europea només exigeix a l’empresa exposar per escrit els motius no inherents a la persona de la treballadora embarassada pels que efectua l’acomiadament col·lectiu (motius econòmics, tècnics, organitzatius o de producció de l’empresa) i indicar a l’embarassada els criteris objectius seguits per designar els treballadors afectats per l’acomiadament.

D’altra banda, el tribunal precisa que respecta la legislació europea una normativa nacional que, en el marc d’un acomiadament col·lectiu, no estableix ni una prioritat de permanència en l’empresa ni una prioritat de recol·locació en un altre lloc de treball (...) per a les treballadores embarassades, que hagin donat a llum o en període de lactància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt