Societat

FRANCESC TORRES

RECTOR DE LA UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA

“Volem recuperar l’origen federal de la Politècnica”

“La Generalitat és conscient que ara toca tenir en compte les universitats”

“Sense investigadors joves, les escoles seran com un caragol sense banya: a dins no hi haurà res”

“Cap estudiant ha de quedar fora de la universitat per una qüestió econòmica. Com a país no ens podem permetre perdre talent”

Un ‘teleco’ expert en l’espai
Francesc Torres (Eivissa, 1962) és catedràtic i enginyer de telecomunicacions per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on duu a terme docència i recerca en l’àmbit de les radiocomunicacions i l’observació de la Terra.
El dèficit de la UPC, d’uns 100 milions d’euros, està controlat

Francesc Torres va prendre possessió del càrrec de rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) el 12 de desembre després de ser elegit en les ajustadíssimes eleccions del 15 de novembre.

Quines són les prioritats al capdavant de la UPC?
La primera, l’excel·lència en la recerca i la transferència perquè, com a politècnica, ens hem d’involucrar en el creixement econòmic i refermar els llaços amb la indústria i el teixit proper. L’altra és recuperar l’origen federal de la universitat. La UPC va néixer com una agrupació de centres on cada un tenia la seva manera de fer les coses i ara volem donar-los més iniciativa. Una tercera és posar l’estudiant en el centre de totes les activitats que fem. Posarem en marxa una sèrie d’iniciatives per millorar l’acollida dels estudiants i impulsar-ne la carrera professional posant-los en contacte amb empreses i projectes.
Vostè parla de la importància de l’acollida. Què es pot fer per combatre l’abandonament que es dona en alguns estudis?
L’oferta formativa és molt gran i moltes vegades els estudiants no troben bé la seva vocació. Per tant, cal fer una tasca informativa sobre quina és la formació que es dona a cada centre. Això és important perquè l’encertin a la primera. I, l’altra, potenciar els projectes en què estudiants de cursos superiors ajuden els nous. Tot això s’està fent i s’està coordinant perquè les millors pràctiques de cada escola es puguin estendre al conjunt de la universitat.
La UPC té un deute important. Com està aquesta qüestió?
Continuem tenint un deute, que no és un tema específic d’aquesta universitat, sinó general del país. Jo diria que l’equip anterior ha fet una tasca molt bona en una època complicada en tots els àmbits. El dèficit, d’uns 100 milions d’euros, està controlat. A poc a poc es va tornant i això ens permet fer la nostra activitat normal.
Fa uns anys, la UPC va passar per una època convulsa. Els acomiadaments i les reestructuracions han quedat enrere?
Nosaltres estem molt satisfets perquè la dinàmica és molt positiva i les perspectives que tenim si entre tots aconseguim tirar-ho endavant és que en els pròxims anys el més fort de la crisi ja hagi passat. Així ho mostren els indicadors macroeconòmics. Per tant, esperem poder-nos-en beneficiar en els pròxims anys i reprendre temes que estan un poc parats, com ara el de les inversions en infraestructures.
Com els afecta el bloqueig polític actual?
No hi ajuda gaire, però estic convençut que això s’arreglarà en poc temps.
Repercutirà en un millor finançament de les universitats?
Per les reunions que hem tingut amb altres universitats i amb els responsables de la Generalitat, crec que hi ha la consciència que ara toca tenir en compte les universitats. Hi ha reptes comuns a totes, com ara el de l’envelliment del professorat. Cal que entrin investigadors joves que tinguin recorregut a llarg termini i puguin recollir el coneixement dels que es jubilen perquè, si no, tindrem alguna escola que serà com un caragol sense banya: quedarà l’escola, però a dins no hi quedarà res... La nostra sensació és que l’administració n’és conscient i, per tant, demanarem un pla per renovar les plantilles en els pròxims anys.
Es podran rebaixar les taxes?
Tots sabem que les taxes són molt diferents arreu de l’Estat espanyol. El que és important és tenir una bona política de beques i que cap estudiant quedi fora de la universitat per un problema econòmic. L’accés al sistema universitari ha de ser per talent. Com a país no ens podem permetre perdre talent per una qüestió econòmica. Reclamem unes taxes més justes i una política de beques potent.
També ha quedat pendent el Pacte Nacional per la Universitat. Creu que tirarà endavant?
Esperem que sí. Tots els actors hi estan d’acord. Crec que les necessitats del sistema són reconegudes per tothom.
Què en pensa, de la polèmica sobre la moratòria de quatre anys pel requisit dels estudiants de tenir el nivell B2 de llengua estrangera per graduarse? La UPF se’n desmarca perquè encara no l’ha aprovat el Parlament.
Nosaltres estàvem esperant la moratòria, però per no crear incertesa hem recuperat durant un any les vies de reconeixement que teníem en espera del que digui el Parlament.
Vostè va guanyar les eleccions amb un fort suport dels estudiants. Què es pot fer per implicar-los més en el govern de la universitat?
La nostra aposta és donar suport a les associacions d’estudiants en el component formatiu i el de fer pinya. El vicerector de qualitat era company meu de les Telecogresques fa 30 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia