Societat

Societat

Un 53% de les llars catalanes compren aliments ecològics

El gruix del consum, encara força inferior a l’europeu, es fa en botigues especialitzades però creix al supermercat

La tendència de consum d’aliments ecològics creix a Catalunya de manera important, amb nivells de penetració del 53%, una xifra superior a la de l’Estat (42%), que encara és força inferior a l’europea (80%), segons indica un estudi realitzat amb les dades de compra de 12.000 llars de l’Estat, que han elaborat la consultora Kantar Worldpanel i la Fundació Catalunya La Pedrera.

En l’informe es constata com el consum de productes ecològics a l’Estat està en plena expansió, amb un creixement d’un 14% el 2017 respecte del 2% de creixement del mercat d’alimentació tradicional. El gruix de les vendes continua realitzant-se a les botigues especialitzades (40% del total de vendes ecològiques), però l’augment es concentra principalment als supermercats descompte (42% del creixement).

Segons l’estudi Mites i realitats sobre el consum de productes ecològics, el perfil tipus del consumidor és el d’una persona major de 50 anys (55%) i que resideix en una llar petita (65%), d’1 o 2 persones. La motivació principal de compra és la de trobar més naturalitat i autenticitat en els aliments, per obtenir una millora en el plaer (25%) i el sabor (20%). El preu dels productes ecològics continua sent una de les grans barreres en la decisió de compra (un 43% s’ho planteja com a prioritat). Un 12,3% els consumeix per compromís social. L’estudi també revela que els consumidors prefereixen comprar productes de proximitat (77%) amb origen a la seva zona, abans que ecològics (23%).

Carlo Petrini aposta per la coproducció de proximitat

El fundador del moviment de l’Slow Food, Carlo Petrini, assegura que el sistema actual de producció alimentària és criminal i que cal canviar-lo perquè és el principal problema de salut mundial per malnutrició o hiperalimentació. També és la primera causa del canvi climàtic –responsable del 34% de l’emissió de gasos, molt per sobre del sector del transport i del malbaratament de recursos, amb un consum del 75% de l’aigua per a l’agricultura o la destrucció del 38% dels aliments produïts a escala mundial– i font de molts conflictes econòmics i polítics.

Convidat d’honor a la segona Jornada anual de productes d’alimentació ecològics de la Fundació Catalunya-La Pedrera, que va tenir lloc divendres a Món Sant Benet (Bages) i que va tenir 250 assistents, el reconegut expert en alimentació va dir que està convençut que el nou sistema de producció d’aliments fa necessari crear una xarxa de coproducció de proximitat que connecti i uneixi els productors locals amb els consumidors locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat