Societat

L’època jueva es pot reviure aquests dies a Besalú

La fira Besalú Ciutat Jueva 2018 inclou l’exposició ‘Mauthausen’ i la presència de Dory Sontheimer

Durant uns dies Besalú ofereix l’oportunitat de reviure l’edat mitjana. Els carrers de la vila fan un viatge en el temps per acollir una nova edició del Besalú Ciutat Jueva, una recreació històrica basada en la comunitat jueva medieval que va deixar una forta empremta a la vila. A banda d’un gran mercat medieval que omple la plaça Llibertat i el Call Jueu, la programació també inclou conferències, visites guiades dramatitzades i concerts de música sefardita. “El món jueu cada vegada atreu més, per això any rere any tenim més visitants, tant de nous com d’altres que repeteixen, per això parlem d’una fira totalment consolidada”, exposen fonts de l’organització, que destaquen la mostra perquè és una de les fires culturals més importants de Besalú. Precisament apostar pel caire cultural és l’objectiu de la mostra, ideal per conèixer de primera mà el patrimoni jueu local. Per això, res millor que apuntar-se –cal afanyar-se perquè les places s’esgoten de seguida– en una de les activitats amb més èxit de la programació: les visites guiades temàtiques amb personatges sobre el món jueu que recorren de manera amena i divertida el call jueu i que cada any disfruten un centenar de persones. Del programa d’aquest any tampoc es pot perdre la inauguració de l’exposició Mauthausen, cedida pel Museu d’Història de Catalunya. Es preveu que la inauguri amb una xerrada Dory Sontheimer, protagonista del documental Les set caixes, emès per TV3 en el programa Sense ficció. Es tracta d’una dona barcelonina d’origen alemany que va descobrir el seu passat familiar jueu gràcies a la documentació que va trobar en unes caixes al pis dels seus pares quan van morir.

La programació es completa amb l’acte de presentació del llibre 50 indrets jueus a l’edat mitjana, de Manuel Forcano, i el concert del Col·lectiu Brossa i el cor Aglepta, que acabarà dissabte amb l’esperada degustació de dolços jueus que oferiran diferents restauradors locals. Diumenge es recupera el taller infantil d’elaboració de pa i també tindrà lloc la presentació d’una auca preparada pels alumnes de l’institut de la vila. Al migdia s’oferirà un tast de vins caixer.

Gran patrimoni

A Besalú van viure-hi unes vint famílies jueves durant el període medieval, fins al 1436, any en què van marxar definitivament de la vila. De la seva empremta destaca especialment el Micvé i bany jueu, el primer edifici d’aquestes característiques trobat a l’Estat espanyol i el tercer d’Europa. La seva funció era la purificació de l’ànima mitjançant la immersió total del cos. Aquest edifici es troba en el lloc on hi havia l’antiga plaça dels jueus i en l’emplaçament que va ocupar la sinagoga, documentada l’any 1264.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar