Societat

Societat

Dia de la dona

Les gironines prenen el carrer

imatge · Una gran cadena humana reclama a Girona la igualtat de gènere accions · Els manifestants van anar des de l’hospital Trueta fins a la plaça del Vi, on van reunir 2.000 persones

Unes dues mil persones es van concentrar a la plaça del Vi

Una cadena humana va ser la gran i poderosa imatge que va servir ahir a Girona per visualitzar la reclamació d’igualtat de gènere amb els homes, amb motiu de la vaga feminista. Aquesta mobilització va ser convocada per sindicats i associacions amb motiu del Dia Internacional de la Dona.

Més de dues mil persones, la gran majoria dones, es van concentrar a la plaça del Vi, després d’haver sortit en manifestació des de l’hospital Josep Trueta, on la pràctica totalitat del personal femení s’hi va afegir, segons els sindicats. A banda d’altres accions, com ara talls a la carretera de Barcelona protagonitzats per piquets, a la Universitat de Girona (UdG), i de manera pràcticament simultània amb la cadena humana, també es van fer actes reivindicatius i tallers. A la UdG, una manifestació que s’havia convocat va entrar ordenadament a la biblioteca, un espai associat al silenci, per visualitzar que “no s’ha de callar més i que cal reivindicar la igualtat com més alt millor”, segons una de les portaveus.

Una marea de color lila

Centenars de pancartes dels sindicats majoritaris, la UGT i CCOO, es van enlairar finalment a la plaça del Vi passades les 12 del migdia. Va ser el punt culminant després de passejar per la ciutat proclames reivindicatives. Aquest va ser el moment dels arguments, de donar lectura al manifest i, també, de continuar enlairant ben alt les reivindicacions. L’alcaldessa, Marta Madrenas, s’hi va voler sumar i va centrar les seves reivindicacions en la crítica a les desigualtats socials, en la línia dels sindicats majoritaris, però també en la violència de gènere, de la qual va dir que s’ha d’evitar que caigui en una “normalització”. Madrenas, però, tampoc es va escapar de les reivindicacions quan es va demanar a l’Ajuntament que no “busqui excuses” per negociar amb l’empresa concessionària de la neteja (Eulen). En el manifest també es reclamava que en els contractes públics es prioritzessin altres conceptes en l’adjudicació i que aquests anessin molt més enllà de la millor oferta econòmica.

Els sindicats, però, van ser molt clars en les seves reivindicacions, en el sentit que l’escletxa salarial entre homes i dones és un element clau que frena la igualtat, en tots els sentits. La responsable d’economia de Comissions Obreres (CCOO) a Girona, Belén López, va voler fer evident que l’acció d’ahir, a banda de servir per visualitzar la problemàtica en el seu conjunt, també volia baixar el focus cap a temes necessàriament molt més reivindicatius, com ara la profunda i “inadmissible” escletxa salarial entre dones i homes. Per la sindicalista, aquest greuge és el “símbol de totes les desigualtats”. I aquest gran desequilibri cal que es treballi des d’una visió més de dona, segons va defensar Àngels Torrents, representant de la UGT. Aquesta visió des de la perspectiva de la dona ha de ser precisament la que ajudi a recollir les demandes en un tema que es pateix de prop, com és el de la desigualtat. Torrents va posar com a exemple la xacra que representa la contractació temporal.

Lluita feminista, a peu de carrer

Òscar Pinilla

Una cinquantena de dones van portar els actes de protesta a peu de carrer des de bon matí a la ciutat de Girona. Una de les primeres accions va ser tallar la rotonda de Mas Gri, per on durant uns minuts no van poder circular els vehicles. Més tard, la reivindicació va arribar al centre comercial Hipercor. Les manifestants hi van entrar, van recórrer els passadissos i van alçar les veus en càntics reivindicatius: “Visca, visca, visca, la lluita feminista.” Posteriorment, pancartes i papers informatius en mà, van recórrer altre cop, pel mig, el carrer de Barcelona fins al centre de la ciutat. Ja a la plaça Miquel Santaló i Parvorell van protestar davant d’alguns comerços oberts i van demanar que se sumessin a la vaga. L’acte de protesta va continuar cap a la plaça Catalunya i la plaça del Vi amb càntics de “Disculpin les molèsties, ens estan assassinant”; posteriorment, les manifestants van sumar-se a la mobilització que havia sortit de l’hospital Josep Trueta.

Clam a la UdG per la igualtat

J.T

La manifestació convocada per estudiants de la Universitat de Girona va tenir com a fil conductor fer-se escoltar de manera clara i contundent. La concentració davant la seu del rectorat va anar en comitiva fins a la biblioteca de la Facultat de Lletres, on es va entrar de manera ordenar per cridar ben fort les proclames reivindicatives. Després de passejar amb una llarguíssima fila de dos per les dependències de la biblioteca es van concentrar a les escales de la plaça de Sant Domènec per, tot seguit, enllaçar amb la gran cadena humana. Altres actes que es van fer a la UdG van ser la cloenda de l’exposició Mujer, todos somos una, del fotoperiodista Francisco Magallón, i la taula rodona FEMenGIN: I speed networking/mentoring, que es va fer a la tarda a l’Escola Politècnica Superior.

L’equip de govern de la UdG va donar suport a les accions i activitats nascudes del si de la societat com a reivindicacions d’aquesta, i va convidar-hi tot el col·lectiu universitari, homes i dones.

L’ateneu, punt de suport a la vaga feminista

L’Ateneu Popular Salvadora Catà, de la plaça Josep Pla de Girona, es va convertir ahir en un punt de suport a la vaga feminista, com “un espai organitzat per homes destinat a les companyes que necessitin deixar els infants, descansar, menjar, reunir-se... durant el desenvolupament de les mobilitzacions”. Entre altres activitats, l’ateneu va organitzar un dinar popular, amb preu lliure, que va ser tot un èxit de participació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar