Societat

Societat

Amnistia denuncia falta de llibertat d’expressió a l’Estat

Lamenta l’ús de la llei antiterrorista per “reprimir expressions d’índole política” en xarxes socials, artistes i periodistes

L’associació reclama que es retirin els càrrecs a persones que s’han expressat pacíficament

Amnistia Internacional (AI) torna a carregar contra l’Estat espanyol per falta de respecte als drets humans, aquest cop per haver coartat la llibertat d’expressió. Fa tres setmanes, en l’informe La situació dels drets humans al món 2017, va denunciar l’ús de “violència excessiva” per la policia durant l’1-O a Catalunya, i ahir va lamentar l’ús de la llei antiterrorista per reprimir la llibertat d’expressió, sobretot entre els usuaris de les xarxes socials, entre els artistes –tant rapers com titellaires– i també entre els periodistes.

Piula... si t’hi atreveixes. Com les lleis antiterroristes restringeixen la llibertat d’expressió a Espanya és el títol de l’informe presentat ahir a Madrid. Es va fer públic amb una acció simbòlica just davant de l’Audiencia Nacional amb la presència dels protagonistes de dos casos que s’hi recullen: el raper Nyto Rukeli i l’estudiant Cassandra Vera.

L’anàlisi d’AI evidencia que, arran del processament de tuitaires, cantants de rap i titellaires per “motius de seguretat nacional”, hi ha hagut un efecte paralitzant. “La ciutadania –recull l’informe– té por d’expressar opinions alternatives o de fer acudits controvertits.” “Enviar cantants de rap a la presó per la lletra de les cançons i prohibir la sàtira social demostra fins a quin punt s’han reduït a Espanya els límits d’expressió acceptable en línia”, va indicar en aquest sentit ahir mateix el director d’AI Espanya, Esteban Beltrán.

En la mateixa línia, la responsable de campanyes sobre política antiterrorista d’Amnistia, Eda Seyhan, va declarar que “Espanya és un exemple emblemàtic d’una tendència inquietant en la qual estats d’Europa limiten la llibertat d’expressió sota el pretext de la seguretat nacional i arrabassen drets sota l’aparença de defensar-los.” Seyhan va reclamar que es derogui la llei espanyola i que es retirin els càrrecs a gent que s’ha expressat pacíficament.

L’organització internacional recorda a l’Estat que com a signant dels tractats internacionals de drets humans té l’obligació de “respectar, protegir i promoure” els drets fonamentals. En realitat, en canvi, el document alerta que l’Estat fa ús de l’article 578 del Codi Penal –que prohibeix l’enaltiment del terrorisme i la humiliació de les víctimes de delictes terroristes– per “reprimir les expressions de caràcter polític”. La “limitació” de l’espai de debat públic i la crítica, adverteixen des d’AI, representa una “amenaça” a llarg termini per a la capacitat de garantir la defensa dels drets humans fonamentals. El raper lleidatà Pablo Hasél, l’estudiant murciana Cassandra Vera, a qui el Tribunal Suprem acaba de revocar la condemna, i el també raper Nyto Rukeli són alguns dels casos que recull Amnistia.

També el de l’advocat Arkaitz Terrón, que assegura que va ser tractat “com un terrorista” per nou piulades, alguna de referida a l’assassinat per ETA el 1973 de Luis Carrero Blanco. Va ser processat per “enaltiment del terrorisme” i després absolt. J.C.V. és un altre dels testimonis recollits: un any de condemna per tretze piulades. “L’objectiu –diu– és crear un clima d’autocensura en la població.”

LA FRASE

L’objectiu és crear un clima d’autocensura en la població. Amb mi ho han aconseguit
J.C.V.
tuitaire condemnat per tretze piulades

70 persones culpables en dos anys

Segons l’aplicació que es fa de l’article 578 del Codi Penal, les persones de qui es consideri que han incorregut en “enaltiment” del terrorisme o en “humiliacions a les víctimes terroristes” poden ser multades, inhabilitades per a responsabilitats públiques i enviades a la presó. Si l’any 2011 hi havia tres persones processades per aquest delicte, diu AI, el 2017 n’eren 39. En només dos anys han estat declarades culpables gairebé 70 persones. “És part –insisteix l’informe– d’un atac constant contra la llibertat d’expressió.” Malgrat que l’article 578 es va ampliar el 2015 pels atemptats de París i la percepció de l’amenaça del terrorisme internacional, la immensa majoria de les causes són respecte a ETA i el Grapo, grups ja dissolts o inactius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona