Societat

protesta per les pensions

La indignació dels jubilats contra Rajoy encén el carrer

Barcelona esdevé l’epicentre d’una mobilització històrica en defensa del sistema públic de pensions

Unes 2.000 persones denuncien a Girona “l’estafa” i el “robatori” del govern espanyol

Són les pensions “de merda” –segons un manifestant–, però són també moltes altres coses, un malestar covat i una indignació que ve de lluny, el que va fer que ahir els jubilats de Barcelona i de les principals ciutats de Catalunya es llancessin al carrer de manera massiva en una mobilització sense precedents que va tenir el punt de mira posat en el govern del Partit Popular. No només reclamen a Mariano Rajoy que respecti el sistema públic de pensions, sinó que, a més, volen que plegui. Aquest era ahir el clam que va omplir els carrers de moltes ciutats i que a Barcelona va aplegar entre 25.000 i 30.000 persones, unes 2.000 a Tarragona i Girona, i centenars a Lleida.

A la resta de l’Estat, també es van viure manifestacions de gran importància, i des d’Andalusia Rajoy es va donar per al·ludit i hi va respondre amb el seu estil peculiar: “Les pensions s’apujaran el que es pugui, i el que no es pugui, no.”

La concentració d’ahir a Barcelona va ser una nova demostració de la força de la societat civil organitzada al marge de partits polítics i sindicats. En aquest cas, la convocatòria la va fer Marea Pensionista, que va demanar expressament als sindicats UGT i CCOO, que es van afegir a l’acte, que no mostressin simbologia pròpia. “No volem pancartes”, va explicar un dels membres de l’organització a aquest diari. Tot i que en un principi estava previst que la mobilització tingués dos itineraris –el de Marea, entre plaça Urquinaona i la delegació del govern espanyol, i el dels sindicats, d’Urquinaona cap a Via Laietana–, el cas és que al final hi va haver una sola concentració. Aquest fet va propiciar que s’acabés organitzant una manifestació de grans dimensions, fins al punt que, quan la capçalera ja havia arribat al carrer Mallorca amb Roger de Llúria, la cua encara havia de sortir de l’origen.

La falta de sintonia entre els organitzadors de la marxa i els sindicats la va deixar clara el portaveu de Marea Pensionista, Domiciano Sandoval, quan en el seu parlament va denunciar que “els sindicats no es dediquen a treballar el que haurien de treballar”. El mateix Sandoval va advertir que la mobilització no s’aturarà fins a aconseguir garantir unes pensions justes i va deixar clar que la seva és una lluita global: “Reconquerirem tots els drets que ara ens roben.”

A la ciutat de Girona, per la seva banda, unes 2.000 persones es van aplegar a la plaça de la Independència per denunciar l’“estafa” del govern espanyol. “Que no ens diguin els nets que no vam fer res per ells”, assegurava un dels organitzadors damunt l’escenari.

Durant l’acte es va fer una crida a la mobilització permanent de tothom, no només dels pensionistes. “Diuen moltes mentides i ens voldran donar moltes pastanagues”, va exclamar un representant del col·lectiu Iaioflautes, que va reclamar unes pensions “dignes”.

“Millor” sistema en una Catalunya independent

El col·lectiu de Marea Pensionista va distribuir ahir a peu de manifestació un full amb els seus punts de vista sobre la qüestió i amb diverses preguntes i respostes sobre el model de pensions. Una d’aquestes preguntes es qüestiona quin futur tindrien les pensions en una Catalunya independent i la resposta és positiva: “En una Catalunya independent, les cotitzacions dels treballadors catalans facilitarien les pensions dels jubilats catalans i ho podrien fer millor perquè a Catalunya la ràtio entre treballador cotitzant i pensionista és lleugerament superior a la de la resta d’Espanya.” Abans d’arribar a aquesta conclusió, es recorda que l’Estat espanyol ha d’assumir el pagament de les pensions d’aquells ciutadans que hi han treballat, encara que resideixin en un altre país, i que això afectaria tots els catalans que durant la pertinença de Catalunya a l’Estat van contribuir amb la seva cotització a engrossir el sistema públic de pensions.

Tot i aquesta declaració d’intencions, la marxa d’ahir va estar exempta de simbologia independentista, tot i que molts manifestants portaven el llaç groc. S’hi va veure alguna bandera republicana i alguna senyera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres