Societat

La vida social

A Cornellà clamen per la llibertat

El record dels presos polítics, present al ball del Cornut i la plantada de l’Arbre de Maig

Els dos actes clouen la festa major

Cornellà del Terri va reviure ahir les tradicions del ball del Cornut i de la plantada de l’Arbre de Maig, que des de sempre han estat un crit de llibertat contra els mals usos feudals, sobretot el del dret de cuixa, i un culte a la terra amb motiu de la primavera. El context polític que viu el país va fer més real que no pas mai aquest crit de llibertat. De fet, la plaça de Maig, que és on es duia a terme la festa, estava plena d’estelades, senyeres, cartells i banderes reivindicatives a favor de la llibertat dels presos polítics catalans i de la República. I la hissada de la senyera al capdamunt de l’Arbre de Maig va anar acompanyada de la interpretació d’Els Segadors a càrrec del nombrós public que omplia el recinte i que, després, va cridar consignes per reclamar l’alliberament dels presos i la tornada dels polítics exiliats.

La festa va començar amb la comitiva festiva per anar a buscar l’Arbre de Maig encapçalada pel Cornut, una colla de percussió i tots els participants, dividits en dos grups d’edat. Tots estrenaven vestimenta per ajustar-la més a la original d’abans de fa quaranta anys, quan es van recuperar i ajuntar les dues festes –la del Cornut, d’origen medieval, i la de l’Arbre, romà–. Els que es van quedar a la plaça van poder disfrutar de l’actuació castellera dels Esperxats del Pla de l’Estany. Ja a la plaça es va fer la plantada de l’Arbre de Maig. Aquest any era un pollancre quatre metres més curt que el del 2017. L’aixecada dels 26 metres de l’arbre que estarà tot l’any plantat a la façana del centre cultural va ser molt espectacular.Hi van participar una cinquantena de persones. Posteriorment, es va executar el ball del Cornut a l’entorn d’un altre arbre, de dimensions més reduïdes i plantat al centre de la plaça. El protagonista amb la seva cornamenta va reproduir el ball amb què els veïns de Cornellà carregats d’ironia i humor van celebrar l’alliberament del domini feudal, el 1367, en temps del rei Pere el Cerimoniós. Punt final, doncs, a una festa amb un contingut ben actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt