Societat

La pobresa s’ha instal·lat en el 25% dels barcelonins

El percentatge de ciutadans amb privació severa de primeres necessitats no superava el 17% el 2016

Nou Barris i Ciutat Vella són els districtes amb més nombre d’afectats per aquesta situació

Gairebé una quarta part dels residents de Barcelona, el 24,4%, estan en situació de pobresa o exclusió social, segons l’indicador Arope (Risc de Pobresa o Exclusió Social, en el seu acrònim en anglès, un indicador estadístic dissenyat per la Unió Europea), que recull la primera Enquesta Sociodemogràfica elaborada per l’Ajuntament de Barcelona. Aquest indicador inclou les persones que viuen per sota del llindar de pobresa –11.520 euros nets anuals–, amb privació material severa o en llars amb una baixa intensitat laboral. L’última referència pel que fa a aquesta qüestió era la de l’Enquesta de Condicions de Vida, del 2016, que situava aquest percentatge en el 16,9%.

Segons l’enquesta, la població real de Barcelona és d’1.682.318 persones, amb una mitjana de 2,36 persones per llar. Del total d’habitants, un 19,6% viuen sota el llindar de pobresa, amb una renda inferior al 60% de la mitjana dels ingressos anuals disponibles (11.520 euros). Aquest risc és especialment elevat en les famílies amb infants, en les persones menors de 24 anys i en les majors de 74 anys. Sarrià-Sant Gervasi, amb el 7,4%, té un percentatge més de cinc vegades inferior al de Nou Barris, amb el 38,7%, i la zona nord d’aquest districte, on la taxa supera el 50%.

Pel que fa a la privació material severa, la situació afecta el 7,5% dels barcelonins. Mentre que als barris més rics aquest és un fenomen pràcticament residual, al nord de Nou Barris afecta més del 25% de les persones. D’altra banda, si bé en el conjunt de la ciutat les privacions alimentàries són poc freqüents (3,9%), el 15% no poden mantenir la llar a una temperatura adequada i més d’un 30% no poden fer front a despeses imprevistes.

La baixa intensitat d’ocupació afecta el 8,4% de la població, un percentatge que s’enfila fins al 16,7% a Nou Barris, el triple del de Sarrià-Sant Gervasi (5,5%). Tot i això, el barri amb una situació més compromesa és el de la Marina del Prat Vermell, amb una taxa que supera el 20%. La taxa Arope és lleugerament superior en les dones (25,6%) que en els homes (23,2%), però els qui es troben en una pitjor situació són els joves d’entre 16 i 24 anys (30,1%) i sobretot les famílies d’un sol adult amb fills a càrrec (37,7%). Ciutat Vella (32,9%) i Nou Barris (37,8%) són els barris més afectats.

Llogaters indefensos

L’estudi també indica que el 57,6% de les famílies tenen l’habitatge en propietat, mentre que un 38,2% viuen de lloguer, de les quals més d’un 70% tenen un contracte temporal. Això provoca una “situació d’indefensió respecte al mercat”, segons el director de Planificació i Innovació de l’àrea de Drets Socials, Lluís Torrents.

LA XIFRA

30
per cent
de les llars no poden assumir despeses imprevistes i el 15% no poden mantenir l’habitatge escalfat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona