Societat

Mor Eduard Puig Vayreda, exalcalde de Figueres i enòleg

Va ocupar l’alcaldia del 1981 al 1983 i va exercir com a director de l’Incavi, va presidir l’Institut d’Estudis Empordanesos durant 18 anys

Acabava de publicar ‘El jardí de Dionís: l’entorn cultural del vi’

Eduard Puig Vayreda (Figueres, 1942), exalcalde de Figueres, enòleg de professió, escriptor i docent, va morir dilluns a la tarda a l’edat de 76 anys. Va exercir d’alcalde, elegit per CiU, entre el 1981 i el 1983. Va presidir l’Institut d’Estudis Empordanesos durant divuit anys (1991-2009), va fundar Joventuts Musicals a l’Alt Empordà (1972-1979) i en va ser el primer president, i va rebre la Fulla de Figuera de Plata de la ciutat l’any 2009 en reconeixement a la seva trajectòria cívica i cultural. La decisió va adoptar-la la comissió del Nomenclàtor a petició de l’Institut d’Estudis Empordanesos.

Entre el 1970 i el 1977, Puig Vayreda va exercir com a vocal de la primera delegació comarcal d’Òmnium Cultural, de la qual havia estat fundador. També va ser escollit membre del patronat de Santa Maria de Vilabertran. Es va llicenciar en enologia per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i va ser director general de l’Incavi entre el 1984 i el 1990. També va ocupar la direcció del Consell Regulador de la DO Empordà Costa Brava.

La mort de Puig Vayreda va omplir de consternació la comarca, perquè era un personatge estimat i molt apreciat personalment i intel·lectualment. Erudit però amb enorme capacitat per fer-se entenedor, havia exercit com a professor a la Universitat de Girona. Va escriure llibres i articles sobre aquest àmbit del vi, com per exemple L’arribada de la fil·loxera. Figueres, capital de la fil·loxera: debats i discussions (1878, 1879), un estudi publicat per l’Institut d’Estudis Empordanesos l’any 2014. Aquest mateix any també va ser l’encarregat de pronunciar el pregó de la Festa de la Verema dedicada a la 30a Mostra del Vi de l’Empordà.

Entre el 2014 i el 2017 va exercir com a codirector de la Càtedra de Viticultura i Enologia Narcís Fages de Romà de la Universitat de Girona, amb seu a Figueres. El 18 de gener passat va publicar la monografia El jardí de Dionís. L’entorn cultural del vi, una enciclopèdia de coneixement vitivinícola.

A més d’escriure sobre enologia, també va publicar nombrosos articles de reflexió sobre l’Empordà, molts dels quals signats per Pere Carrer, un pseudònim que havia fet servir l’any 1970 en diverses col·laboracions al diari Tele/Express. Puig Vayreda va mantenir una col·laboració intermitent però constant amb el Setmanari de l’Alt Empordà durant més de trenta anys.

LES REACCIONS

Un home culte, ciutadà exemplar, un prohom compromès i constructor de ciutat i del nostre petit país
Joan Armangué
exalcalde de figueres
Impactada per la mort d’Eduard Puig Vayreda. Figueres i l’Empordà el recordaran sempre
Marta Felip
ALCALDESSA DE FIGUERES
Em faltarà una bona persona, un mestre, un conseller, un amic estimat
A.M. Puig Griessenberger
PRESIDENTA DE L’INSTITUT D’ESTUDIS EMPORDANESOS (iee)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona