Societat

Un conte recull la història del 600 Independent

L’autor del llibre és el propietari del popular vehicle, veí de Celrà

Explica com un cotxe de Madrid arriba a Catalunya de manera reticent pels prejudicis que té i, un cop aquí, acaba sent independentista

“Sentir-se part del poble de Catalunya, de la seva història i de la seva cultura, i estimar la terra, la seva gent, la llengua catalana i les tradicions, independentment de quines siguin les arrels i els orígens de cadascú.” Aquesta és la realitat d’un país, acollidor i solidari, que es transmet al llarg d’El conte del #600Independent. L’autor del llibre és el veí de Celrà Pep Pladeveya, el propietari del mític 600 Independent, i les boniques il·lustracions que hi ha dibuixades tant a la portada com en moltes pàgines de l’obra les ha fet Gisela Manzano (@grimaceart). Tal com explica Lourdes Casademont en el pròleg, “el conte descriu com un cotxe matriculat a Madrid s’acaba convertint en l’emblema de la reivindicació de l’independentisme i del desig de construir la República Catalana”. Pladeveya ja va idear la història el 2013, si bé, arran sobretot dels esdeveniments ocorreguts des de l’1-O, el desig personal que tenia de fer el conte es va reactivar. Des d’aquesta setmana, el llibre es pot trobar en diversos establiments com ara la llibreria Biscle de Celrà, l’estanc de Riudellots de la Selva, la llibreria Fòrum de Banyoles i l’estanc de Fornells. Pladeveya, a més, per Sant Jordi serà en una de les paradetes de la plaça Catalunya de Girona, on a part del conte hi haurà articles del 600 Independent i un divertit photocall.

Canvi de visió

Juntament amb l’emblemàtic vehicle, la protagonista del llibre és la filla d’en Pep i la Lourdes, l’Ona. La història, que combina elements reals i ficticis, parteix d’una invitació a un casament que la família rep d’uns parents de Madrid. Allà, l’Ona troba en un cobert proper a la casa d’aquests familiars un 600 vell i rovellat, a punt de ser portat a la deixalleria. Una de les característiques del conte és que el cotxe parla. La nena –que aleshores té 8 anys– proposa il·lusionada al vehicle que vagi amb ells cap a Catalunya, amb l’objectiu de netejar-lo i arreglar-lo: una idea que l’Ona té perquè queda captivada per l’automòbil i també perquè al seu pare li agraden molt els cotxes clàssics.

El 600, de manera malhumorada, li respon en castellà que el deixi tranquil, perquè, tot i no haver conegut mai abans cap català, tenia prejudicis, ja que sempre havia sentit “que eren garrepes i tancats”. Tot i les reticències, però, acaba marxant amb la família a Catalunya. Un cop aquí comprova que el que havia sentit dir no es correspon amb la realitat, i demana ell mateix que li pintin l’estelada. “Ben cofoi de lluir-la, va començar a anar per tot arreu transmetent el desig d’independència. I la matrícula de Madrid, duta amb alegria, recorda a tothom que català no és només qui neix i viu a Catalunya, sinó qui estima la seva gent i la seva cultura, qui respecta la llengua i la pròpia història, i qui vetlla per les tradicions i les gaudeix, independentment de quin sigui el seu origen i el seu lloc de naixement”, manifesta l’autor.

Pladeveya també destaca que és un conte que “no deixa indiferent”: “El sentit que s’hi amaga té relació amb les vivències de molts catalans i catalanes que provenen de diversos indrets.” A més de ser amè, té una funció didàctica, perquè en cada pàgina es dona resposta a preguntes que es fa l’Ona sobre aspectes que van apareixent i, per saber-ne més, hi ha informació ampliada a la part final. S’hi recullen, entre altres coses, dades històriques de Catalunya, l’origen de l’estelada i els motius pels quals es vol la República Catalana.

LA DATA

23.04.18
Durant la diada de Sant Jordi, Pladeveya serà en una de les paradetes de la plaça Catalunya de Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona