Societat

Girona inaugura la plaça de l’U d’Octubre de 2017

Unes dues mil persones assisteixen a l’acte festiu de canvi de nom de la plaça, que va incloure nombroses activitats i un missatge gravat des d’Alemanya pel president Carles Puigdemont

“Durant el referèndum de l’U d’Octubre de 2017, la ciutadania de Girona va patir la brutal agressió de les forces de seguretat espanyoles quan exercia de manera lliure i pacífica el seu dret de vot. Aquesta plaça vol deixar testimoni d’admiració, memòria i record del digne comportament del poble i del seu coratge.” Aquest és el text –que està traduït també al castellà, l’anglès i el francès– de la placa commemorativa que ahir es va descobrir i que està instal·lada als peus de l’escultura dedicada A la Constitució de 1978 a la ja antiga plaça amb aquest nom.

L’acte de canvi de nom de la plaça va reunir més de dues mil persones, segons la policia local, que van participar en els diversos actes organitzats durant tot el matí, entre els quals va destacar la projecció d’un missatge gravat des de l’Alemanya del president de la Generalitat destituït pel 155, Carles Puigdemont. “Aquest és un dia històric que heu fet possible vosaltres”, va dir Puigdemont en la seva intervenció, en què també hi va afegir que aquesta plaça s’ha convertit en un “espai d’orgull” i que l’1-O es va guanyar al servei de la democràcia.

Precisament, els valors de democràcia, llibertat i dignitat són alguns dels que destaca el Manifest conjunt de CiU, ERC-MES i CUP-Crida per Girona, que va llegir l’alcaldessa, Marta Madrenas, i en el qual també es recorden els presos polítics, els ciutadans perseguits judicialment i els membres del Parlament a l’exili. Entre moltes altres frases, el manifest recorda que, des de l’1-O: “Aquesta plaça va deixar de ser un lloc on honorar una Constitució que ja no ens representa.”

A més de la presència de representants dels grups municipals signants del manifest, a l’acte –que va ser conduït pel representant de Girona Vota, Sergi Font– també hi va participar Consol Vila, en representació de l’associació de veïns del Mercadal; Romà Monreal, de la Federació d’associacions de veïns de Girona; Carsten Treuzettel, en representació de les víctimes de l’1-O i de l’entitat Voluntaris pel Dret de Defensa de Girona; Marta Escuder, en representació de l’escola Joan Bruguera i Joan Quer, de l’escola Eiximenis. També hi van assistir el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa; el president de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Cervera, i els alcaldes de dues de les poblacions gironines que van rebre més repressió policial: l’alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, i l’alcalde d’Aiguaviva, Joaquim Mateu.

L’acte d’ahir també va incloure la projecció del Jornada de l’1-O al col·legi Verd, de la periodista Ester Bertran, que va ser editat arran d’una quarantena de vídeos rebuts per testimonis dels fets. La jornada va començar amb una cercavila i també va incloure una trobada de danses populars amb l’Escola de Dansa de l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes i els Rebrolls de GEiEG, una ballada de sardanes, un vermut organitzat pels Quatre Rius i una actuació musical del grup Hora de Joglar. Al Museu del Cinema també s’hi va projectar el documental 1-O de MediaPro.

És un homenatge a la dignitat i al coratge dels gironins que van defensar amb el seu cos les urnes
Marta Madrenas
alcaldessa de girona
L’1 d’octubre vam mostrar a Europa com volem viure. En pau i decidint col·lectivament
Carles Puigdemont
president de la generalitat destituït pel 155
Cada cop que trepitgeu la plaça recordeu allò que ens uneix, ens dignifica i ens fa més grans
Consol Vila
associació de veïns del mercadal
Ens vam conjurar per tenir les seus protegides. Tot això, sense saber si tindríem urnes
Marta Escuder
Escola bruguera
Aquest dia ha de ser un homenatge a la força popular de la ciutadania
Romà Monreal
federació associació de veïns de girona
Un reconeixement a la gent de fora que ens espera en aquesta revolució pacífica cap a la llibertat
Joan Quer
escola eiximenis


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós